Blodiga strider väntar i natt – "Regimen smulas sönder"

- 21/08/2011, 21:38 -
1 av 3

Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

2 av 3

Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

3 av 3

Dario Lopez-Mills/AP/Scanpix

Rebellerna avancerar och många är nu bara en mil ifrån Tripoli. Samtidigt säger en av Khaddafis närmaste män att han tror att Khaddafi kommer att mördas.

Efter helgens strider är nu läget intensivt i Libyen och enligt Nato håller regimen på att krossas.

– Regimen smulas sönder inför våra ögon. Ju tidigare Khaddafi inser att han inte kan vinna, desto bättre, säger taleskvinnan för Nato Oana Lungescu.

Rebellerna har lyckats stänga vägarna från Tripoli. En av Khaddafis närmaste män, Libyens förre premiärminister Abdessalam Jalloud, säger till italiensk tv att det nu bara finns en utväg för Khaddafi – döden.

– Det finns ingen väg ut ur Tripoli. Alla vägar är stängda. Han kan bara lämna landet genom en internationell uppgörelse och jag tror att den dörren är stängd, säger Jalloud, enligt Sky News tv-sändningar.

Mitt i rebellernas framgångar kämpar dock fortfarande Muammar Khaddafi med alla medel för att stoppa attackerna. Ideligen kommer nya tal från Khaddafi i statlig tv som uppmanar Tripolis befolkning att gå ut och försvara staden mot "agenter" och "kolonialister".

–  Gå mot Tajoura, tusentals - gå mot Tajoura nu. En kvarts miljon måste gå dit från Tripoli, måste gå mot Tajoura och fredagsmarknaden för att rensa den från agenter för de koloniala konspirationerna, uppmanar Khaddafi enligt Al Jazira, och fortsätter:

– Jag är mer er i den här striden, jag är ibland er, jag är där med mitt vapen. Vi ska inte ge upp. Vi ska aldrig ge Tripoli till kolonialisterna och förrädarna.

Tidigare under söndagen tog rebellerna över en viktig militärbas som är nödvändig för Khaddafis försvar av huvudstaden. Men Khaddafi vägrar att ge sig. "Jag stannar till slutet", sa han till Libyens statliga television. Även informationsminister Moussa Ibrahim gick ut och sade att läget var under kontroll.

- Vi har tusentals och åter tusentals soldater som är redo att försvara staden, sa han på en presskonferens i Tripoli, enligt Sky News.

Rebellerna säger sig ha kontroll över Fashlum, Zawiyat Dahmani och Mansura, alla områden i och omkring Tripoli, enligt BBC. Under söndagsförmiddagen släppte Nato bomber över Khaddafis högkvarter, enligt tv-kanalen al-Jazira.