Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Breiviks "mentor" förhörs av norsk polis

SCANPIX

Nyheter | 25/08/2011 07:49

"Richard the Lionhearted" fördömer Breiviks dåd som ren ondska.

På onsdagen reste britten Paul Ray till Norge för att förhöras i polisutredningen om de norska terrordåden.

– Han vill få en chans att förklara sig för polisen, och polisen vill höra vad han har att säga, säger Oslopolisens informatör Unni Turid Groendal till The Telegraph.

Breiviks mentor

Ray tros vara den icke namngivna mentor som Anders Behring Breivik skriver om i sitt manifest. Breivik skriver att han hade ett "relativt nära samarbete" med en engelsman som han benämnde under psudonymen "Richard."

"Richard the Lionhearted"

Paul Ray är ledare av rörelsen "Knights Templar" och driver bloggen "Richard the Lionhearted". Han har tidigare sagt at han känner igen sig själv i Breiviks beskrivning. Han är därför oroad över att ha inspirerat till terrordåden.

Ray har fördömt terrorattackerna som "ren ondska". Han har sagt till norsk media att han vill komma till Norge för att rentvå sitt namn. Han poängterar att han inte kände Anders Behring Breivik, skriver The Telegraph.