- Foto: Faksimil WTWO-TV

Filmade polisen - nu kan han få 75 år i fängelse

Michael Allison riskerar 75 år i fängelse för att ha filmat polisen på allmän plats.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Se TV-inslaget

I många stater är det lagligt - i vissa inte. Att filma ovetande poliser kan ge grova straff.

12 andra stater, förutom Illionis har liknande lagar. Exempelvis Florida, Massachusetts och Maryland.

WTWO-TV träffade Michael Allison, se inslaget här.

ILLINOIS. Michael Allison filmade polisen med sin mobilkamera - det skulle han inte ha gjort. Nu kan han få skaka galler i 75 år.

I många stater är det lagligt att filma polisen utan deras vetskap. Men inte i Illinois. The Blaze skriver att Michael Allison hade en massa gamla bilar på tomten som han reparerade. När polisen kom på inspektion upptäckte de att han inte registrerat bilarna. Allison vägrade registrera och betala avgiften. Han fick böter. Men trots det så konfiskerade polisen bilarna han jobbade med. Michael Allison filmade allt med sin mobilkamera.

Han efterfrågade en prövning, och väl där valde han att filma allt igen.

75 år för tjuvlyssning

Handlingarna gör nu att Allison riskerar att åtalas för fem grova brott, där vardera straff är 15 år. Det blir en nätt summa på totalt 75 år bakom galler. Anses han skyldig, kommer han få spendera resten av sitt liv i fängelse för "tjuvlyssning".

Allison menar att polisen selektivt tillämpade bilregistreringen mot honom. Han berättade för juryn att han hade inspelningar på mötet med poliserna.

På väg ut från rättegången blev han omedelbart arresterad.

Dubbelmoral

Det intressanta är att polisen i Illinois har ett specifikt undantagstillstånd från avlyssningslagen. De spelar konstant in medborgare utan deras vetskap. Medan medborgare som Allison kan få fängelse för det.

Han blev erbjuden ett rättfärdigande för mindre grovt brott med garanti att slippa fängelse, men accepterade det inte. Michael Allison anser att lagen är grovt grundlagsstridig och att han gör en medborgerlig tjänst genom att fortsätta med målet.

Ett första rättegångsförhör hölls den 18 augusti. En juryrättegång väntas hållas om ett par veckor. För närvarande är Allison en fri man.

/
/
/