Fredag 24 Sep
Stockholm

FBI-agent: "Vi hindrades från att berätta sanningen om 9/11"

Ali Soufan, före detta FBI-agent vågar nu tala ut om de hårda förhörsmetoder som användes efter 9/11.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Munkavel från CIA

Ali Soufan vågar nu, för första gången på sju år, gå ut och öppet berätta om sina erfarenheter från efterdyningarna av 9/11. Tidigare har han bara vågat prata om det i slutna rum. Men efter att regeringen nu släppt fyra PM om 9/11 så trotsar han CIA och återger sina iakttagelser.

Läs hans debattartikel i The New York Times här.

Se BBC-klippet här.

En före detta FBI-agent har berättat för BBC att han hindrats från att säga sanningen gällande 9/11. Han riktar skarp kritik mot CIA och FBI för deras hårda förhörsmetoder. Ali Soufan påstår att CIA vägrar lyssna till kritik.

Soufan berättar om hur de fick order om att använda "riktigt hårda metoder" i förhören med terroristen Abu Zubaydah. CIA ska i samarbete med FBI hävdat att vanliga förhörsmetoder inte fungerade. Vilket är fel, menar Soufan. När han framförde det till CIA vägrade de att lyssna och tvingade honom att hålla tyst.

Ali Soufan menar att han, tillsammans med en annan FBI-agent och med flera CIA-agenter närvarande, först frågade ut Zubaydah med vanliga metoder, och att han då var samarbetsvillig. Det fanns därför ingent behov av att ta i med hårdhandskarna.

Hårda förhörsmetoder hjälper inte

Ali berättar hur han sett dessa "vidriga metoder" användas ett flertal gånger. Han menar att det är bilder ingen människa ska behöva se. Till BBC säger han att han bevisligen vet att traditionella metoder fungerar bättre.

CIA: "Löjeväckande"

Som svar på anklagelserna har CIA gått ut med ett uttalande där de säger: "Anklagelserna om att CIA med avsikt ska ha vägrat att ta emot kritik gällande 9/11 och handlingar med FBI är helt ogrundade. Påhoppen mot CIA är löjeväckande".

CIA
/
FBI
Kommentera
Kopiera länk
Dela