Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots tortyren av Bahrainsvensken - UD står handfallna

- 14/09/2011, 15:17 -
1 av 3

Faksimil från SVT / New Renaissance

Mohammed Habib Al-Muqdad vittnar i videon om hur han torterats dagligen.
2 av 3

Mohammed Habib Al-Muqdad vittnar i videon om hur han torterats dagligen.

Faksimil från SVT / New Renaissance

Den svenske medborgaren (en av männen till vänster i bild) håller tal.
3 av 3

Den svenske medborgaren (en av männen till vänster i bild) håller tal.

Hasan Jamali /AP

Människorättsorganisationer har länge rapporterat om tortyr i Bahrain. Men först nu ska Sverige titta närmare på behandlingen av svenska fångar i landet.

MANAMA. Rapporteringen om tortyr i Bahrain har varit frekvent under året. På tisdagen publicerades dessutom ett videoklipp från organisationen New RenaissanceSVT Debatt. I klippet syns den svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad, som sitter fängslad i landet. Han visar upp skador på sin kropp och vittnar om tortyr i fängelset.

Svensk ambassadpersonal i Abu Dhabi har träffat Al-Muqdad vid två tillfällen, ett den 19 juli och ett den 6 september, utan att misstänka något.

– Han sade att han behandlades väl och korrekt, att han mådde bra. Vi hade ingen anledning att tro något annat, säger Linn DuvhammarUD:s presstjänst till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi har inte haft några uppgifter om tortyr tidigare. Om han nu uppger något annat är det klart att det är något de får kolla upp på ambassaden. Videoklippet är oroande.

Har överklagat livstidsstraffet

Mohammed Habib Al-Muqdad, som Nyheter24 tidigare rapporterat om, avtjänar för närvarande ett livstidsstraff (maxstraffet i Bahrain är 25 år men benämns som livstid). Enligt diktaturens anklagelser ska han ha "organiserat och styrt en terroristgrupp för att störta landets kungliga styre och förändra konstitutionen".

Straffet har överklagats och fallet ska tas upp igen den 28 september.

Flera rapporter om tortyr

Den arabiska våren svepte ett tag igenom även den lilla önationen i den persiska viken, något som till exempel stoppade ett planerat Formel 1-lopp. Men den senaste tiden har regimen fortsatt slå hårt mot protester och flera rapporter om tortyr har kommit från både nationella och internationella människorättsorganisationer.

"Jag förväntar mig mer från Sverige"

På onsdagen kräver den avgående EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) att den "tysta diplomatin" får ett slut och det motsatta - uppmärksamhet - krävs i al-Muqdads fall.

"Jag förväntar mig mer från Sveriges sida när en svensk medborgare utsätts för brutala övergrepp i ett annat land", skriver hon på SVT Debatt.

Är det aktuellt nu att börja samarbeta med det internationella samfundet för att hjälpa svenskarna?

– Inte vad jag vet just nu, säger Lina Duvhammar på UD:s presstjänst.

Ytterligare en person med svensk koppling sitter fängslad i Bahrain, Khalil Al-Halwaji. Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige och får samma skydd som en svensk medborgare enligt UD.