Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barbarisk häxjakt i Ghana

- 16/09/2011, 10:58 -

Christine Nesbitt / SCANPIX

I Ghana pågår en vild häxjakt. Kvinnor drivs på flykt från sina byar och tvingas leva på renad mark för att bli fria från sina häxkrafter. Många har blivit utsatta för brutal tortyr. 900 "häxor" lever nu i läger för att klara sig undan våldet.

GHANA. Pakpema Bleg blev anklagad för häxkrafter av sin egen familj.

Av en olyckshändelse fick hennes brorson en nål i fingret. Det blev inflammerat och uppsvullet. Allt var Pakpemas fel - trots att hon inte ens var där.

Dagen efter började brorsonen började skrika "häxa" åt henne, och snart fick han med sig hela byn. En spåman blev tillkallad för att avgöra om hon var skyldig eller inte. Ritualen går till som så, att spåmannen skär av halsen på en höna över ett altare, sen kastar han upp hönan i luften. Hamnar den på rygg är kvinnan oskyldig, hamnar den på mage är hon skyldig. I Pakpemas fall hamnade den på magen.

- Jag sprang därifrån, annars skulle de ha dödat mig, berättar hon för Newsweek Magazine.

Svart magi

I vissa delar av Afrika förekommer fortfarande tron på häxkraft. Krämpor, galenskap, olycka eller död skylls på den svarta magin. Man tror att häxor utövar sina mörka krafter om natten. Ibland tar de formen av djur och tar över själar, placerar sjukdom i människor eller förbannar små barn. Lokalinvånarna tror att häxor kan glöda som eldflugor och gå upp och ner.

Barbarisk häxjakt

På vissa platser är häxjakten både vild och våldsam. Ibland slår byinvånarna nästan sönder den anklagade personen. De anklagade vågar inte riskera att stanna i sina hem.Vad som helst kan starta misstankar om häxkrafter, ibland kan det räcka med en konstig blick. Varje vecka är det någon ny som tvingas fly.

Pakpema Bleg flydde till ett häxläger, som många av Ghanas andra 900 anklagade häxor. De kan aldrig någonsin återvända hem igen.