Torsdag 5 Aug
Stockholm

Pillerknarket dödar fler än trafiken

Ny undersökning som gjorts i USA visar att fler personer omkommer i drogrelaterade dödsfall än i trafiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Smärtstillande

OxyContin används vid till exempel cancersmärta. Läkemedlet tillhör gruppen morfinliknande läkemedel.

Vicodin är en tablett som innehåller en kombination av paracetamol och hydrocodone. Läkemedlet ingår gruppen narkotiska preparat.

Xantax behandlar ångestsymptom som oro, rastlöshet och spänning.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel. Det har omkring 100-1000 gånger starkare effekt än morfin. Fentanyl används bland annat i sjukvården som plåster. Plåstren sätts på kroppen och utsöndrar långsam smärtlindring under några dagar.

KALIFORNIEN. Knarket dödar fler än vad trafiken gör i USA. En ny undersökning visar att de stigande drogrelaterade dödsfallen beror på ökat missbruk av receptbelagda mediciner.

Smärtstillande

De receptbelagda smärt- och antidepressiva läkemedlen är kraftigt beroendeframkallande och speciellt farliga i kombination med alkohol och andra droger. Bland de vanligare nämns läkemedlen OxyContin, Vicodin, Xantax och Fentanyl, rapporterar LA Times. Pillermissbruken orsakar fler dödsfall än heroin och kokain tillsammans.

Överstiger antalet trafikoffer

Antalet dödsrelaterade läkemedelsmissbruk överstiger nu antalet dödsoffer i trafiken. Minst 37 485 amerikaner dog till följd av överdoser år 2009. Det senaste decenniet har antalet dödsoffer fördubblats, i jämförelse med dödsfall i trafiken där olyckorna minskat i takt med förbättringar av väghållningen.

Spänner över alla åldrar

Överdoserande offer finns i alla åldrar. Tonåringar tar piller för att bli höga, medan medelålders män och kvinnor tar receptbelagda mediciner för sveda och värk. Oavsett anledning så blir många kraftigt beroende.

Forskare menar att det är ett svårt missbruk att få bukt på.

– Vad som är riktigt skrämmande är att vi inte vet så mycket om hur vi ska kunna bekämpa den här typen av dödsfall, säger Amy S. B. Bohnert, forskare på University of Michigan, till LA Times.

Het åtgång på svarta marknaden

Läkemedlen som är tänkta att minska smärta säljer som smör på svarta marknaden. De säljs i chattrum på nätet och i gathörn tillsammans med heroin, marijuana och crack.

Det är ett kostsamt beroende. Ett tungt missbruk av exempelvis läkemedlet OxyContin kan kosta ungefär dubbelt så mycket som ett heroinberoende, skriver LA Times.

Jobbar mot missbruket

Vita Huset planerar att införa en serie av lämna-in-medicin-dagar för att få ner dödsantalen. Ungefär på samma sätt som när man uppmuntrar allmänheten till att lämna in vapen. Ett annat initiativ skulle vara att utveckla volontärkurser för att träna läkare till hur man säkrast skriver ut recept på smärtstillande.

Nu återstår att se om man kan lyckas lika bra med att få ner de drogrelaterade dödsfallen som man lyckats med de trafikrelaterade.

– Det är ett fantastiskt medicinskt framsteg att vi kan behandla smärta, men tyvärr har vi ännu inte funderat ut något säkerhetsbälte, avslutar Amy S.B. Bohnert.

Kommentera
Kopiera länk
Dela