Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Einstens relativitetsteori knäckt?

- 23/09/2011, 10:22 -

Nu färdas partiklar snabbare än med ljusets hastighet.

På torsdagen meddelade forskare vid Cern-laboratoriet i Schweiz att de lyckats hitta en partikel som till och med är snabbare än det snabbaste vi vet – ljuset.

Partikeln är 60 nanosekunder snabbare än ljuset och har klockats i en hastighet av ofattbara 300 006 kilometer i sekunden.

Vid Cern-laboratoriet säger man sig ha gjort om försöker otaliga gånger för att säkerställa att det inte rör sig om ett mätfel. Men trots de många kontrollerna vågar man knappt tro på att man överbevisat geniet Albert Einsteins 106 år gamla relativitetsteori.

- Känslan många av oss har är det här inte kan vara rätt. Det kan inte vara på riktigt, säger James Gillies, talesman för Cernlaboratoriet, till AP.

Gillies berättar att de nu bjuder in ett bredare spektrum fysikforskare som ska få granska resultaten och mätningarna för att se om de kan finna några felaktigheter. Visar sig partikelklockningen vara helt korrekt betraktas det som ett av de största forskargenombrotten i modern tid.