Arla tvingar fattiga bönder i Bangladesh att sälja mjölken till underpris.
Arla tvingar fattiga bönder i Bangladesh att sälja mjölken till underpris. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Arla mjölkar fattiga på pengar i Bangladesh

En ny rapport visar att Arla tvingar fattiga mjölkbönder i Bangladesh att sälja mjölken till underpris. Stora EU-bidrag gör att bönderna inte har en chans att konkurrera med Arlas prissättningar.


EU-bidrag

CAP - Common Agricultural Policy, är ett EU-bidrag till europeiska bönder som bland annat består av ett omfattande bidragssystem. Målet med CAP är att öka produktiviteten, säkra levnadsstandarden för jordbrukarna, stabilisera marknaden för jordbruksprodukter, minska behovet av subventioner och åstadkomma en rimlig nivå på konsumentpriserna.

CAP står för omkring 46 procent av EU:s utgifter. Bidraget är friskt omdebatterat, både på grund av konkurrensen och ur miljöperspektiv.

Källa: Nationalencyklopedin.

DANMARK. En ny rapport från ActionAid kristiserar Arla för att utkonkurrera fattiga mjölkbönder i Bangladesh. Företaget säljer mjölkpulver till ett pris som är omöjligt att konkurrera med för fattiga bönder.

Möjligt tack vare EU-bidrag

Rapporten visar att Arla lyckas hålla priserna nere tack vare EU-bidrag till europeiska bönder. Enligt ActionAid kan danska mjölkbönder fortsätta hålla priserna nere tack vare CAP - Common Agricultural Policy. Men på Arla förnekar man konkurrensen.

– Vårt mjölkpulver är dyrare än det lokala. Vi får inte längre något exportstöd från EU, säger presschefen Claes Henriksson på svenska Arla till Nyheter24.

Skapar stora problem för bönderna

På ActionAid står man fast vid att det är EU-stödet som gör det svårt för mjölkbönderna i Bangladesh.

– Poängen är inte att peka finger åt Arla. Men de är ett av de företag som bidrar till att skapa stora problem för några av de fattigaste bönderna, säger Trine Pertou March ordförande för danska Mellemfolkeligt Samvirke, ActionAid, till Maskinbladet.

– Faktum är att om de danska bönderna inte skulle få sitt stöd så skulle inte Arla kunna sälja sin mjölk. Det är endast tack vare EU-stödet som de kan fortsatt hålla så låga priser, säger hon.

"Påverkar inte de inhemska bönderna"

Enligt rapporten står Arla för cirka 20 procent av mjölkmarknaden i Bangladesh. Försäljningschefen för det dansk-svenska mejeriet, Fred Juulsen förnekar att prissättningen påverkar de inhemska bönderna.

– Vi tror inte att vår verksamhet i Bangladesh utklassar de lokala bönderna. Vi säljer och har alltid sålt dyrare än lokala producenter, säger Fred Juulsen till Maskinbladet.

Han menar att det snarare skett en ökning av lokal mjölkproduktion de senaste åren.

Exportstödet till mejeriföretagen har minskat

Lennart Holmström, expert på kvoter och struktur på Svensk Mjölk menar att EU:s exportstöd till svenska mejeriföretag i princip inte längre förekommer.

– På 90-talet gav EU exportstöd till svenska mejeriföretag, men på senare år har inget stöd delats ut, trots att systemet finns kvar, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det har ju varit diskussioner tidigare, men nu betalar EU inte längre ut något stöd.

Han menar dock att direktstödet till svenska bönder fortfarande betalas ut. Där finns ingen specifik uppdelning mellan vad bönderna producerar.

– Det är samma stöd till mjölkbönder som till spannmålsbönder, säger Holmström till Nyheter24.

Han menar att det inte går att påvisa någon direkt koppling mellan böndernas bidrag och mejeriföretagens priser.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!