Mjölk

Mjölk är den vätska som däggdjurshonors mjölkkörtlar producerar som är den primära näring till deras ungar tills de själva kan skaffa sig föda.


Med mjölk menas ofta den som kommer från kor, den kan också kallas komjölk för att skilja den från andra sorters mjölk. Människans mjölk kallas bröstmjölk. Men mjölk kan också innefatta vätska från växter som påminner om mjölk med den vita färgen, som till exempel sojamjölk, havremjölk och kokosmjölk. 


11 Nov, 18:46
Det var upplagt för en guldfest i Borås. I stället slutade matchen mot Degerfors i besvikelse. Inför söndagens allsvenska avgörande har Elfsborg tvingats ladda om batterierna. Det går inte att gråta över spilld mjölk, säger lagkaptenen Johan Larsson.
10 Nov, 06:02
I en vardag fylld av småbarn och bröstmjölkspumpande fann den irländska författaren Doireann Ní Ghríofa ett ovanligt sällskap: en irisk 1700-talspoet. Med "Ett spöke i strupen" vill hon skriva "en kvinnlig text" om osynliggörande, skapande och moderskap.
18 Okt, 05:46
Hur bör Sveriges klimatpolitik se ut när EU skärper sina mål? Det är knäckfrågan i den utredning som John Hassler har gjort för regeringen och som presenteras under onsdagen. Här är en bakgrund till klimatmålen i Sverige och EU.
17 Okt, 05:46
Hur bör Sveriges klimatpolitik se ut när EU skärper sina mål? Det är knäckfrågan i den utredning som John Hassler har gjort för regeringen och som presenteras idag. Här är en bakgrund till klimatmålen i Sverige och EU.
15 Okt, 12:22
Varje svensk slänger 33 kilo mat och dryck om året. Ett skäl är att vi inte ser matens värde och slänger den för lätt, menar Helén Williams som forskat på matsvinn. Folk är väldigt prismedvetna i butik, men tänker varken på miljö eller pengar när maten slängs.
13 Okt, 08:18
Matpriserna fortsätter att sjunka, enligt SCB. Mest faller priserna på mjölk, ost och ägg. Samtidigt ökar kostnaderna för frukt och kaffe.
5 Okt, 17:33
Vatten till maten, och Lätta istället för Bregott. Det föreslår Eskilstuna kommun i ett försök att spara in pengar på skolmaten.
14 Sep, 14:56
Först det positiva: Priset på mat sjunker och inflationen likaså. Sedan det negativa: I butikshyllorna väntas inga stora förändringar framöver. Nivån som är här nu är här för att stanna, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.
7 Sep, 19:44
På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner i matsalen varje dag, i ett försök att få även kräsna barn att äta. Det är väldigt positivt från barnens håll, säger Linda Pettersson som jobbar i matsalen.
7 Sep, 19:42
På Kilbergsskolan i Bollnäs serveras köttbullar och makaroner i matsalen varje dag, i ett försök att få även kräsna barn att äta. Det är väldigt positivt från barnens håll, säger Linda Pettersson som jobbar i matsalen.
7 Sep, 02:08
Ett för tidigt fött barn fick av misstag bröstmjölk från en bärare av resistenta bakterier.
23 Aug, 12:20
Listeriabakterier har upptäckts i ett centralkök som serverar mat till LSS- och äldreboenden i Uddevalla. Nu har maten återkallats.
18 Aug, 14:50
En brittisk sjuksköterska har dömts för mord på sju spädbarn och försök till mord på ytterligare sex nyfödda barn.
18 Aug, 07:29
Från och med måndag sänker Arla priset på alla sina mejerivaror med ungefär tio procent. Läs mer om Arlas nya priser på Nyheter24!
15 Aug, 09:33
Att göra sin egen burrata behöver varken vara svårt eller dyrt. Här är ett enkelt recept att följa för att göra din egen lyxiga ost.
26 Jul, 13:04
Livsmedelsverket utreder ett pågående utbrott med listeria. Till dess att smittkällan har hittats uppmanar myndigheten personer i riskgrupp – gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar – att ha extra koll på vad man stoppar i sig.
22 Jul, 21:00
Älgkalvarna kan bli färre och mindre i år efter den varma försommaren. Men det blir nog inte lika illa som 2018, säger Fredrik Widemo viltanalytiker på SLU.
3 Jul, 05:34
En svag mjölkkonsumtion i Europa har fått svenska mejerier att söka nya marknader. Export i form av mjölkpulver till länder som Oman och Kina räddar den svenska mjölkbonden.
3 Jul, 03:08
Produktionen från ekologisk djurhållning har minskat i Sverige de senaste åren, visar statistik från Jordbruksverket. Mest minskade slakten av ekologiska får och lamm: från cirka 1 200 ton toppåret 2018 till 850 ton i fjol.
2 Jul, 18:32
Sommarens hetta påverkar både älgar och mjölkkor, visar forskning från SLU.
1 2 3 4 ... 7