Fredag 27 Maj
Stockholm

Iran tar åt sig äran för arabiska våren

Mohammad-Reza Rahimi, till vänster, tillsammans med Irans president, Ahmedinejad.
Mohammad-Reza Rahimi, till vänster, tillsammans med Irans president, Ahmedinejad. Foto: Vahid Salemi/SCANPIX

Irans vicepresident, Mohammad-Reza Rahimi, kallar den arabiska våren för ett "Islamiskt uppvaknande" som sker tack vare den iranska revolutionen för 32 år sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under en ceremoni som årligen hålls i Iran – National Sacred Defense Week – sade Rahimi i sitt tal att den islamiska revolutionen i Iran 1979 banade vägen för de folkliga upproren i Mellanöstern och Nordafrika, rapporterar Irans statliga nyhetsbyrå, IRNA.

Rahimi sade vidare i sitt tal att det iranska politiska systemet, som bygger på Islams Sharialagar, är en förebild för resten av regionen.

Enligt honom är den arabiska våren i princip enbart en effekt av den iranska revolutionen. Varför det tagit 32 år för, vad han kallar för, effekten av den iranska revolutionen gick han inte in på.

I sitt tal poängterade Rahimi att "den islamiska revolutionen i Iran är bland de mest avgörande faktorerna bakom de pågående islamiska rörelserna och folkliga upproren i regionen [Mellanöstern och Nordafrika]", enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Vidare sade Rahimi att de folkliga upproren i Mellanöstern och Nordafrika är "en kamp mot hegemoniska makter" i regionen. Att det skulle vara bland annat avsaknad av mänskliga, ekonomiska och politiska rättigheter i respektive land verkade det inte vara tal om. Enligt Rahimi är dessa uppror ”islamiska” och inspirerade av Iranska Republiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela