Iran tar åt sig äran för arabiska våren

- 04/10/2011, 07:30 -
Mohammad-Reza Rahimi, till vänster, tillsammans med Irans president, Ahmedinejad.

Mohammad-Reza Rahimi, till vänster, tillsammans med Irans president, Ahmedinejad.

Vahid Salemi/SCANPIX

Irans vicepresident, Mohammad-Reza Rahimi, kallar den arabiska våren för ett "Islamiskt uppvaknande" som sker tack vare den iranska revolutionen för 32 år sedan.

Under en ceremoni som årligen hålls i Iran – National Sacred Defense Week – sade Rahimi i sitt tal att den islamiska revolutionen i Iran 1979 banade vägen för de folkliga upproren i Mellanöstern och Nordafrika, rapporterar Irans statliga nyhetsbyrå, IRNA.

Rahimi sade vidare i sitt tal att det iranska politiska systemet, som bygger på Islams Sharialagar, är en förebild för resten av regionen.

Enligt honom är den arabiska våren i princip enbart en effekt av den iranska revolutionen. Varför det tagit 32 år för, vad han kallar för, effekten av den iranska revolutionen gick han inte in på.

I sitt tal poängterade Rahimi att "den islamiska revolutionen i Iran är bland de mest avgörande faktorerna bakom de pågående islamiska rörelserna och folkliga upproren i regionen [Mellanöstern och Nordafrika]", enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Vidare sade Rahimi att de folkliga upproren i Mellanöstern och Nordafrika är "en kamp mot hegemoniska makter" i regionen. Att det skulle vara bland annat avsaknad av mänskliga, ekonomiska och politiska rättigheter i respektive land verkade det inte vara tal om. Enligt Rahimi är dessa uppror ”islamiska” och inspirerade av Iranska Republiken.