Vitaminer används numer i förebyggande syfte istället för att användas som tillskott vid vitaminbrist.
1 av 2
Vitaminer används numer i förebyggande syfte istället för att användas som tillskott vid vitaminbrist. - Foto: Hasse holmberg / SCANPIX
Risken för tidig död ökar främst hos äldre kvinnor som använder vitaminer i stor utsträckning.
2 av 2
Risken för tidig död ökar främst hos äldre kvinnor som använder vitaminer i stor utsträckning. - Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX

Vitaminer kan öka risken för tidig död

Forskare har sedan länge misstänkt att kosttillskott är fördelaktigt endast om personen lider av brist på näringsämnen. Nu verkar misstankarna ha bekräftats. För höga doser av järntillskott kan till och med kan leda till för tidig död.   


En studie som är baserad på 38 000 kvinnors deltagande i USA har visat att det finns ett samband mellan höga doser av vitaminer som kosttillskott och ökad dödlighet bland äldre kvinnor i åldrarna 50-70 år. Samtliga kvinnor i studien visade sig generellt inte lida av vitaminbrist på något vis. Trots detta var det många som hade bestämt sig för att använda kosttillskott.

Enligt studien använder konsumenterna kosttillskott trots att det inte finns några belägg för att dessa kommer att vara till gagn för deras hälsa. Det är främst multivitaminer, folsyra, vitamin B6, zink, koppar och järn som kan leda till för tidig död. Samtidigt menar forskarna att det inte går att utesluta andra faktorer som kan ha påverkar resultaten av studien, så som fysisk hälsa.

Men de vidhåller ändå att kosttillskott bör användas endast om det föreligger medicinska belägg för det. Användning av kosttillskott utan läkarrekommendationer kan medföra risker längre fram i tiden.

- Baserat på de belägg som finns ser vi väldigt svaga skäl för generell förbrukning av kosttillskott, säger Dr Jaakko Mursu till BBC.

Studien visade att det finns en stark koppling mellan en ökad dödsrisk på 2,4 % och användandet av järntillskott, liksom många andra kosttillskott. Dock är kopplingen beroende av dosen av järntillskott, ju mer en person tar desto större dödsrisk.

Till skillnad från andra tillskott bidrog kalcium till minskad dödsrisk. Men läkarna rekommenderar inte ökad användning av kalcium och menar att resultaten behöver studeras mer utförligt.

Dr Christian Gluud och Goran Bjelakovic menar att det skett ett paradigmskifte i användningen av kosttillskott. Det har gått från att vara vitaminersättande till att användas för bättre hälsa och förhindra sjukdomar. Vilket enligt dem är ohälsosamt. ”Less is more” är i detta fall sant, menar de.

- Vi tror att det riskerna med all form av näring är kopplade till bristande användning och överdosering, säger Gluud och Bjelakovic.

Helen Bond vid brittiska Dietetic Association menar att för höga doser av kosttillskott kan vara giftigt. Med en varierad och sund kost får vi i oss de näringsämnen som kroppen behöver.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!