Onsdag 8 Dec
Stockholm

Israel och Hamas överens om fångutväxling

Den israeliske soldaten Gilad Shalit som varit Hamas fånge i över fem år är på väg att friges. Han friges i utbyte mot 1027 palestinska fångar i israeliska fängelser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Soldaten Gilad Shalit var 19 år när han tillfångatogs av Hamas i en räd den 25 juni 2006. Sedan dess har varken hans familj eller någon humanitär organisation haft kontakt med honom. Det enda livstecknet har varit en video som släpptes för två år sedan, skriver CNN. Fallet har blivit mycket uppmärksammat i medier världen över.

Nu har en överenskommelse mellan Israel och Hamas träffats som säger att Shalit friges i utbyte mot 1027 palestinska fångar i israeliska fängelser.
Överenskommelsen var nära att nås redan för två år sedan, men då vägrade Israel till slut. Nu ses den som en seger för både Hamas och Israel.

– Förhandlingarna var svåra. Vi var tvungna att fatta tuffa beslut, men det var det rätta, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt CNN.

1027 palestinska fångar friges varav vissa suttit fängslade i decennier. 450 fångar ska friges innan Shalit släpps. Inom två månader släpps resten av de palestinska fångarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela