Stockholm

Banken hotar anställda som demonstrerar

Det verkar vara rätt tydligt att folk tröttnat på de stora bolagen som roffar åt sig så myket som möjligt.
1 av 4
Det verkar vara rätt tydligt att folk tröttnat på de stora bolagen som roffar åt sig så myket som möjligt. Foto: Kathy Willens / SCANPIX
Mest aktiva i rörelsen är studenter. Men även andra har anslutit sig sedan 17 september.
2 av 4
Mest aktiva i rörelsen är studenter. Men även andra har anslutit sig sedan 17 september. Foto: Bebeto Matthews / SCANPIX
Till en början gick polisen till hårt angrepp mot studenterna. Men när andra anslöt sig och rörelsen fick internationell uppmärksamhet har det varit lugnare.
3 av 4
Till en början gick polisen till hårt angrepp mot studenterna. Men när andra anslöt sig och rörelsen fick internationell uppmärksamhet har det varit lugnare. Foto: Bebeto Matthews / SCANPIX
Bland andra Goldman Sachs har varit föremål för Occupy Wall Street-rörelsens protester.
4 av 4
Bland andra Goldman Sachs har varit föremål för Occupy Wall Street-rörelsens protester. Foto: Richard Drew / SCANPIX

Anställda på investmentbanken Goldman Sachs har inofficiellt avrått anställda från att delta i Occupy Wall Street-demonstrationerna på Zuccotti Park i New York.


Läs mer
Occupy Wall Street

Rörelsen drog igång 17 september. Sedan dess har den bara växt från ett gäng ungdomar som åt pizza på en trappa i New Yorks affärskvarter till en världsomspännande rörelse.

I USA har fackföreningarna och militärveteraner slutit upp bakom aktionen och på senare tid har den spridit sig till fler och fler städer i landet. Även i Kanada, Australien och i delar av Europa har Occupy-demonstrationer redan arrangerats.

Rörelsens budskap och mål är fortfarande abstrakta, något som både hyllats och kritiserats av diverse debattörer.

Ett stenkast från investmentbanken Goldman Sachs huvudkontor ligger parken som Occupy Wall Street-rörelsen bokstavligen har ockuperat sedan 17 september.

När en av de anställda ville gå förbi och säga hej avråddes han strängt från att på något sätt ha kontakt med de människor som kampar i parken, oavsett anledning, skriver CNBC.

Flera anställda har nu trätt fram och berättar att de bland annat indirekt hotats med att bli av med jobbet om de inte håller sig borta från parken. De har blivit tillsagda att de "sätter sina karriärer på spel". Andra berättar om att chefer på Goldman Sachs sagt att det är farligt att gå dit, trots att en hel del av de som anslutit sig till rörelsen jobbar just på Wall Street.

Ingen har kunnat utröna huruvida det finns en officiell policy.

- Officiellt verkar det vara inofficiellt, säger en av de anställda.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.