Det råder ingen tvekan om att demonstranterna är missnöjda med de 1% rika som bara blir rikare på bekostnad av 99% av folket.
1 av 4
Det råder ingen tvekan om att demonstranterna är missnöjda med de 1% rika som bara blir rikare på bekostnad av 99% av folket. - Foto: Andrew Burton / SCANPIX
Polisen har hittills gripit hundratals människor sedan Occupy Wall Street-rörelsen drog igång.
2 av 4
Polisen har hittills gripit hundratals människor sedan Occupy Wall Street-rörelsen drog igång. - Foto: John Minchillo / SCANPIX
3 av 4
- Foto: John Minchillo / SCANPIX
Demonstranterna har helt enkelt bosatt sig på Zucotti Park i New York.
4 av 4
Demonstranterna har helt enkelt bosatt sig på Zucotti Park i New York. - Foto: Matt Rourke / SCANPIX

Occupy Wall Street-rörelsen slipper avhysning

Så sent som på torsdagen hade ägarna till Zuccotti Park planerat vad de kallade "skräprensning" av parken. Demonstranterna säger att detta är ett försök att avhysa de människor som ockuperat parken.


Occupy Wall Street

Rörelsen drog igång 17 september. Sedan dess har den bara växt från ett gäng ungdomar som åt pizza på en trappa i New Yorks affärskvarter till en världsomspännande rörelse.

I USA har fackföreningarna och militärveteraner slutit upp bakom aktionen och på senare tid har den spridit sig till fler och fler städer i landet. Även i Kanada, Australien och i delar av Europa har Occupy-demonstrationer redan arrangerats.

Rörelsens budskap och mål är fortfarande abstrakta, något som både hyllats och kritiserats av diverse debattörer.

Under torsdagen bestämde sig ägarna för att skjuta upp rensningen av Zuccotti Park, vilket var en lättnad för demonstranterna. Man befarade att demonstranterna då skulle drabba samman med polis och ägare till parken.

Sedan flera veckor tillbaka har hundratals människor campat i parken för att visa sitt missnöje med Wall Street-bolagens girighet.

I ett uttalande säger vice borgmästaren i New York att Brookfield, som äger och förvaltar Zuccotti Park, valt att skjuta upp städningen av parken och dragit tillbaka sin begäran om polisiär assistans under städningen, rapporterar BBC.

- [Brookfield] hoppas kunna komma fram till en överenskommelse med demonstranterna som försäkrar oss om att parken hålls ren och säker och att allmänheten fortfarande får möjlighet att vistas där, skriver vice borgmästaren i sitt uttalande.

Polisen är ständigt närvarande kring demonstranterna. Enligt BBC vill myndigheterna avhysa folkmassan från parken. Men det verkar som att de är alldeles för många människor för att avhysningen ska gå lugnt till. Man har därför valt att tillsvidare avvakta.

I ett meddelande som skickats ut till de som stödjer demonstranterna skriver organisatörerna att städningen av parken är ren taktik från borgmästaren, Michael Bloomberg, för att avhysa demonstranterna från parken.  I meddelandet uppmanade man även folk att ansluta sig tidigt på morgonen för att försvara ockupationen och förhindra avhysningen.

Även New Yorks stadsfullmäktige reagerade på beslutet om rensning av parken och kallade det för ett listigt knep som stöds av borgmästare Bloomberg.

I samband med den tänkta rensningen började demonstranterna städa upp i parken. Enligt demonstranterna själva är man väl medvetna om att det kan bli smutsig och man försöker därför hålla parken ren. De har dessutom skaffat sig ett bibliotek.

Boende i närheten har dock klagat på att folk urinerar på gatorna i området. Även restauranger i närheten har blivit ”ockuperade” av demonstranter som behöver använda toaletten.

Protesterna verkar växa för var dag som går då fler och fler ansluter sig. Sedan demonstrationerna tog fart har demonstranter och polis drabbat samman flera gånger. Senast var 1 oktober under en marsch då polisen arresterade hundratals människor.

Borgmästaren å sin sida har sagt att demonstranterna inte ska avhysas så länge de inte bryter mot några lagar.

/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.