Lördag 27 Nov
Stockholm

Arabförbundet varnar al-Assad

Syriens president Bashar al-Assad.
Syriens president Bashar al-Assad. Foto: Gurinder Osan/AP/Scanpix

Arabförbundet kräver att syriens president Bashar al-Assad sätter stopp för våldsamheterna i landet och inleder reformer. Men al-Assad varnar andra länder från att lägga sig i.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Al-Assad har på ett möte med Arabförbundet tidigare i veckan varnats för att en intervention kan vara nära förestående om han inte får stopp på våldsamheterna i Syrien.

– Den arabiska delegationen var uppriktig och tydlig under mötet med det syriska ledarskapet och varnade för att om en arabisk lösning misslyckas betyder det en internationelisering av krisen, säger källor från mötet till en kuwaitisk tidningen, enligt The Telegraph.

Al-Assad menar dock att konflikten är en syrisk affär och varnar för att inblandning från andra länder skulle orsaka "en stor jordbävning".

– Hela regionen kommer att brinna om det blir problem i Syrien. Om planen är att dela Syrien så kommer hela regionen att delas, säger han till The Telegraph, och fortsätter:

– Vill ni ha ett Afghanistan eller tio Afghanistan?

Enligt FN har över 3000 personer dödats under de pro-demokratiska protesterna mot hans styre. Flera av dem är barn och civila. Al-Assad erkänner att hans soldater begick misstag i början av upproret men att det numera bara är "terrorister" som bekämpas.

Presidenten menar att Syrien är annorlunda från andra länder där revolutionerna fått fotfäste under året.

– Syrien skiljer sig i alla avseenden från till exempel Egypten, Jemen och Tunisen. Historien är annorlunda och politiken skiljer sig åt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela