Martin Schibbye och Johan Persson log och småpratade med sina advokater innan rättegången började. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Martin Schibbye och Johan Persson log och småpratade med sina advokater innan rättegången började. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: SCANPIX

Etiopiensvenskarna lugna innan rättegången

Kraftig minskning av den svenska närvaron när rättegången mot de svenska journalisterna tas upp igen.


ADDIS ADEBA. Den svenska ambassadören befinner sig på resande fot och kan inte närvara vid rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien. De flesta av de svenska journalisterna som var på plats när rättegången inleddes har också åkt hem när det nu har blivit åklagarens tur att lägga fram sina bevis.

Däremot har representanter från både USA:s och Tyskland ambassader valt att närvara.

– Det är viktigt för USA att närvara vid en rättegång som handlar om pressfrihet, säger Ian MacKenzie på USA:s ambassad i Addis Abeba till Dagens Nyheter.

Rättegången som skulle börja vid sju svensk tid försenades då Etiopiensvenskarnas fångtransport fastnade i trafiken.

När Schibbye och Persson väl anlände till rättegången ska de enligt DN:s reporter på plats uppträtt mer lugnt än tidigare då de småpratade med sina advokater och log.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.