Tisdag 27 Sep
Stockholm

Åklagaren manipulerade bevismaterialet

På onsdagen gick rättegången in på sin fjärde dag.
1 av 2
På onsdagen gick rättegången in på sin fjärde dag. Foto: Faksimil ETV
Åklagaren erkände på onsdagen att bevismaterialet mot svenskarna manipulerats.
2 av 2
Åklagaren erkände på onsdagen att bevismaterialet mot svenskarna manipulerats. Foto: SCANPIX

Rättegången mot de fängslade svenska journalisterna i Etiopien fortsatte på onsdagen. Då tvingades åklagaren erkänna att han manipulerat videon som visades upp under förhandlingarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps den sjätte juli

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till fängelse.

I september avslöjade ett brev som journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

Under onsdagens förhandlingar närvarade personal från Sveriges, Tysklands, EU:s och Kanadas ambassader. DN och SVT är på plats.

Fallet med Shibbye och Persson har fått stor uppmärksamhet i Etiopien, på grund av att det är första gången som utlänningar åtalas efter den nya terrorlagstiftningen.

Åklagaren erkänner att videon som visades upp i rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson var manipulerad.

Rättegången mot de svenska journalisterna gick under onsdagen in på sin fjärde dag. DN skriver att åklagaren då tvingades erkänna att myndigheterna manipulerat råmaterialet så att det framstår som att Schibbye och Persson står och skjuter med automatvapen.

Rättegången försenad

Över en timme efter att rättegången skulle ha börjat inleddes förhandlingarna, trots att svenskarnas tolk ännu inte anlänt.

Två timmars beslagtagtagen film visades upp, i försök att bevisa att journalisterna gjort sig skyldiga till terrorbrott. Efter det visades en klippt version upp av journalisternas råmaterial.

– Det är en ren propagandafilm. Svenskarnas råmaterial har blivit till bevis mot dem själva, säger Mats J Larsson, DN:s reporter på plats i Etiopien, till DN.

De bildsekvenser där svenskarna står med vapen i hand uteblev i bevisningen på tisdagen, men fanns däremot med på onsdagen. På bildsekvenserna syns båda svenskarna stå och hålla i kulsprutor.

Åklagarsidan hävdar att vapenbilderna tyder på att ONLF-gerillan gett svenskarna vapenträning. Försvaret nekar och hävdar ett det handlar om "en kul grej" som svenskarna gjorde tillsammans med en säkerhetsvakt i Somalia.

– Det är uppenbart av bilderna att de inte har haft några vapen med sig när de transporterade sig från Somalia till Etiopien. De går och åker bil och har då enbart med sig bandspelare och kamera, säger reportern Mats J Larsson.

Manipulerad filmsekvens

Senare tvingades åklagaren erkänna att de manipulerat den tio minuter långa filmsekvensen.

I den manipulerade filmen hörs ett skott i bakgrunden samtidigt som Johan Persson håller i vapnet. När domaren påpekade detta för åklagaren, att skottet inte hördes i råmaterialet, så erkände åklagaren att filmen blivit manipulerad.

– Han sade att det är sånt man gör när man gör en sammanfattning, att man lägger på ljud. Det ska göra det tydligare att se vad svenskarna har hållit på med, säger Larsson till DN.

Domaren har nekat till att ge försvaret en kopia på det beslagtagna materialet, med anledning av att åklagaren hävdar att bevismaterialet tillhör honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.