Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, är en av de drabbade.
1 av 2
Hockeycentern Mike Zigomanis, här i Djurgårdströjan, är en av de drabbade. - Foto: Scanpix
David Lindahl, IT-expert på FOI, menar att man inte ska skicka över någon information man är rädd om, inklusive bilder.
2 av 2
David Lindahl, IT-expert på FOI, menar att man inte ska skicka över någon information man är rädd om, inklusive bilder. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Som Wikileaks - med dina nakenbilder

De lägger upp nakenbilder sida vid sida med medverkande persons Facebookprofil. Vad gör den amerikanska sajten och hur undviker man att själv hamna på den?


Kändisar som fått nakenbilder läckta

- Ett ganska färskt exempel på en kändis som fått nakenbilder publicerade på nätet är skådespelerskan Scarlett Johansson, bilder som ska ha varit till hennes ex-man Ryan Reynolds.

– Gossip Girl-stjärnan Blake Lively ska också ha fått sina nakenbilder spridda, men förnekar bestämt att det är hon som förekommer på dem.

– Ett svenskt exempel är bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson.

INTERNET. Fler och fler mer eller mindre kända personer, både män och kvinnor, hängs nu ut på en amerikansk blogg där deras nakenbilder publiceras tillsammans med bild och länk till Facebook, Myspace eller Twitter.

Med över 50 000 följare retar sajten dessutom gallfeber på de som hängs ut och när personer ber dem plocka ned bilderna publiceras även dessa konversationer på sajten.

Flera av tjejerna vars bilder lagts upp på bloggen är svenska. Enligt David Lindahl, expert på IT-attacker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, bör man egentligen inte skicka några bilder överhuvudtaget.

– Man ska inte lämna ut det man är rädd om, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är såpass ovanligt att man tänker på riskerna att det knappt ens existerar.

Hockeystjärnan bland de som hängs ut

En av de som hängts ut på sajten är den kanadensiske hockeyspelaren Mike Zigomanis som tidigare spelat i Djurgården och i flera NHL-lag. Enligt amerikanska Forbes Magazine handlar det i de flesta fallen på sajten om så kallad "revenge porn", att till exempel ett ex läckt ut nakenbilder för att hämnas.

– Man måste fråga sig om man verkligen kan lita på personen man skickar till, säger Lindahl.

Det behöver dock inte bara handla om att en person avsiktligt kan läcka bilder utan även om personen är slarvig och tappar sin mobiltelefon eller liknande.

"Om tigern inte finns i rummet är jag inte rädd för den"

IT-experten menar dock att vi har väldigt svårt att tänka över riskerna, något han menar är naturligt för oss däggdjur.

– Om tigern inte finns i rummet är jag inte rädd för den. Det är först när problemet kommer nära oss som vi börjar fundera, säger David Lindahl på FOI.

IT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!