Upprörda svenskar som blivit lurade att tro att de betalat för ett husköp...
1 av 3
Upprörda svenskar som blivit lurade att tro att de betalat för ett husköp... - Foto: Faksimil Uppdrag Granskning
när det i själva verket handlar om ett hyreskontrakt.
2 av 3
när det i själva verket handlar om ett hyreskontrakt. - Foto: Faksimil Uppdrag Granskning
Det är förbjudet för utlänningar att köpa mark.
3 av 3
Det är förbjudet för utlänningar att köpa mark. - Foto: Faksimil Uppdrag Granskning

Svenskar luras till falska husköp

Uppdrag Granskning avslöjar hur svenskar som köper hus i Thailand egentligen inte betalar för något annat än ett hyreskontrakt.


Visningsresor till svenkkollektiv

I Karlstad finns bolaget Wiphanai som erbjuder svenskar att köpa sig ett eget hus i Thailand. Uppdrag Gransknings reportrar utgav sig för att vara nyfikna husköpare. De följde med Wiphanai på en så kallad visningsresa till Thailand.

Svenskarna slussas runt i olika svenkkollektiv, inhägnade områden med bevakning dygnet runt. De får prata med nöjda grannar och titta på husbyggen. Vad företaget inte är lika noga med att uppmärksamma är att det så kallade köpekontraktet egentligen handlar om ett hyreskontrakt.

UD rekommenderar alla svenskar som ska köpa hus i Thailand att rådfråga minst två advokater innan kontraktet skrivs på, en information som många husägare dock missat.

THAILAND. Svenskar som väljer att införliva drömmen om ett hus i värmen blir i många fall lurade av fastighetsförmedlaren.

Uppdrag Granskning kan nu avslöja att svenskar som tror att de köpt sitt hus, i själva verket köpt ett hyresavtal.

– Det känns för jävligt, säger en av de lurade svenskarna.

Förbjudet att köpa mark i Thailand

Det är förbjudet för utlänningar att köpa mark i Thailand, vilket är ett sätt för myndigheterna att förhindra en utförsäljning av landet.

Svenska husförmedlingar är medvetna om förbudet. De säger att kunderna köper huset och arrenderar marken - till en början i trettio år, men med ett löfte om att arrendet kommet att förlängas. Det gör det i många fall inte.

Flera av de bolag som Uppdrag Granskning varit i kontakt med har visat sina kunder att marken är avstyckad runt varje hus. Det stämmer inte. Många bolag visar upp ett kontrakt för husägaren, och ett annat för det thailändska lantmäteriet.

I de flesta fall står ett stort antal hus på samma stycke mark, ägd av en och samma ägare. I praktiken innebär det att ägaren kan sälja marken utan husägarens vetskap. Något som gör det i princip omöjligt för thailandssvenskarna att kunna sälja sina hus - eftersom köparen inte kan garanteras något annat än ett hyreskontrakt.

Köpte sitt hus två gånger

Erik och hans familj köpte ett hus i Thailand och trivdes med det. Men en sommar när de kom ner så var låset bytt. Då visade det sig att markägaren, som Erik betalat arrendet till, sålt marken.

Huset ägdes då plötsligt av en annan ägare och familjen blev tvugna att hyra sitt eget hus. Till sist fick de köpa huset en gång till.

Känner sig bedragna

Det är många fler än Erik och hans familj som blivit lurade. En av männen som Uppdrag Granskning pratat med menar att det som till en början var tänkt att bli en familjeinvestering nu kommer att sluta som ett rivningsprojekt.

– Enda lösningen är att ta ner huset efter trettio år, det är ju det enda jag har att ge igen, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!