Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen stoppar Occupy Wall Street

- 15/11/2011, 12:16 -
Polisen inledde sin insats tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid.
1 av 3

Polisen inledde sin insats tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid.

Craig Ruttle / SCANPIX

Flera motstridiga demonstranter som barrikaderade sig med bord  fördes bort i handbojor.
2 av 3

Flera motstridiga demonstranter som barrikaderade sig med bord fördes bort i handbojor.

John Minchillo / SCANPIX

Borgmästarens kontor gick ut med ett Twitter-inlägg i samband med polisinsatsen.
3 av 3

Borgmästarens kontor gick ut med ett Twitter-inlägg i samband med polisinsatsen.

Twitter

Tidigt på tisdagsmorgonen intog hundratals poliser Zuccotti Park när polisen i New York inledde en operation för att köra bort demonstranterna i Occupy Wall Street-rörelsen.

Demonstranterna i Occypy Wall Street-rörelsen, som sedan i september tagit över och tältat i Zuccotti Park i New York, överraskades tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid av en stormande polisinsats för att rensa parken. Enligt polisen vill man ta bort den två månader gamla campingen och återställa parken till sitt ursprungliga skick.

Polisen informerade de 200 demonstranterna, som fortfarande uppehållt sig i parken sedan september, att de som gjorde motstånd skulle arresteras. Demonstranterna gjorde dock verbalt motstånd med slagorden "Vems park? Vår Park!" och "Det här är vårt hem!".

Ett hundratal demonstranter barrikaderade sig med hjälp av bord och kringliggande skräp i ett försök att stå emot polisens bortforsling. Först efter flera timmar lyckades polisen komma bakom barrikaderna och köra bort de kvarvarande demonstranterna i handbojor. Enligt New York Times gick det dock lungt till trots omständigheterna och motståndet från demonstranterna.

Borgmästarkontoret i New York twittrade i samband med polisinsatsen och skrev:

“Ockupanter av Zuccotti bör lämna parken temporärt och ta bort tält och tillbehör. Demonstranterna kan återvända efter det att parken rensats."

Ett meddelande som även delades ut under polisinsatsen i form av flygblad.

Dagar innan polisinsatsen gick arrangörer ut med ett meddelande om att man skulle "stänga ner Wall Street". Kritiker menar att polisinsatsen kan ha varit till följd av detta meddelande och påtryckningar från allmänheten. Bara timmar innan polisinsatsen samlades motdemonstranter utanför stadshuset och krävde en rensning av parken. Polisen menar dock att parkägaren, Brookfield Properties, krävt att parken rensas på demonstranter som bosatt sig där.

Även i andra delar av USA har demonstranter från Occupy-rörelsen forslats bort. Bland annat i Oakland, Salt Lake City och Portland.