Polisen inledde sin insats tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid.
1 av 2
Polisen inledde sin insats tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid. - Foto: Craig Ruttle / SCANPIX
Flera motstridiga demonstranter som barrikaderade sig med bord  fördes bort i handbojor.
2 av 2
Flera motstridiga demonstranter som barrikaderade sig med bord fördes bort i handbojor. - Foto: John Minchillo / SCANPIX

Polisen stoppar Occupy Wall Street

Tidigt på tisdagsmorgonen intog hundratals poliser Zuccotti Park när polisen i New York inledde en operation för att köra bort demonstranterna i Occupy Wall Street-rörelsen.


Occupy Wall Street

Rörelsen drog igång 17 september. Sedan dess har den bara växt från ett gäng ungdomar som åt pizza på en trappa i New Yorks affärskvarter till en världsomspännande rörelse.

I USA har fackföreningarna och militärveteraner slutit upp bakom aktionen och på senare tid har den spridit sig till fler och fler städer i landet. Även i Kanada, Australien och i delar av Europa har Occupy-demonstrationer redan arrangerats.

Rörelsens budskap och mål är fortfarande abstrakta, något som både hyllats och kritiserats av diverse debattörer.

Demonstranterna i Occypy Wall Street-rörelsen, som sedan i september tagit över och tältat i Zuccotti Park i New York, överraskades tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid av en stormande polisinsats för att rensa parken. Enligt polisen vill man ta bort den två månader gamla campingen och återställa parken till sitt ursprungliga skick.

Polisen informerade de 200 demonstranterna, som fortfarande uppehållt sig i parken sedan september, att de som gjorde motstånd skulle arresteras. Demonstranterna gjorde dock verbalt motstånd med slagorden "Vems park? Vår Park!" och "Det här är vårt hem!".

Ett hundratal demonstranter barrikaderade sig med hjälp av bord och kringliggande skräp i ett försök att stå emot polisens bortforsling. Först efter flera timmar lyckades polisen komma bakom barrikaderna och köra bort de kvarvarande demonstranterna i handbojor. Enligt New York Times gick det dock lungt till trots omständigheterna och motståndet från demonstranterna.

Borgmästarkontoret i New York twittrade i samband med polisinsatsen och skrev:

“Ockupanter av Zuccotti bör lämna parken temporärt och ta bort tält och tillbehör. Demonstranterna kan återvända efter det att parken rensats."

Ett meddelande som även delades ut under polisinsatsen i form av flygblad.

Dagar innan polisinsatsen gick arrangörer ut med ett meddelande om att man skulle "stänga ner Wall Street". Kritiker menar att polisinsatsen kan ha varit till följd av detta meddelande och påtryckningar från allmänheten. Bara timmar innan polisinsatsen samlades motdemonstranter utanför stadshuset och krävde en rensning av parken. Polisen menar dock att parkägaren, Brookfield Properties, krävt att parken rensas på demonstranter som bosatt sig där.

Även i andra delar av USA har demonstranter från Occupy-rörelsen forslats bort. Bland annat i Oakland, Salt Lake City och Portland.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!