Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Saif al-Islam skyddas mot ilskna folkmassor

- 19/11/2011, 19:20 -
En nytagen bild på al-Islam.

En nytagen bild på al-Islam.

AP/Scanpix

Exdiktatorn Muammar Khaddafis son Saif al-Islam flögs efter gripandet till en säkerhetsskyddad lokal i staden Zintan. När han landade möttes han av arga folkmassor som försökte storma flygplanet.

Khaddafis son Saif al-Islam uppges ha gripits nära orten Obari i Libyen när han, tillsammans med sina livvakter, försökte fly till Niger. Efter gripandet flögs han till staden Zintan där arga folkmassor försökte storma flygplanet. Angreppet stoppades dock av säkerhetsvakter som nu gör allt i sin makt för att skydda al-Islam från folkets hat, skriver BBC.

Det är ett stort säkerhetspådrag runt al-Islam och platsen han hålls fängslad på i Zintan. NTC:s mål är att han ska hållas fången där tills det finns en regering att lämna över honom till, det väntas ske inom några dagar.

Under lördagen visade libysk tv vad som påstås vara en nytagen bild på al-Islam där han sitter på en säng med fingrarna på sin högra hand i bandage.Al-Islam uppges ha sagt att handen skadades i ett flygangrepp för en månad sedan. Han ska ha skadats lindrigt vid gripandet, men är annars "vid god hälsa".

Folket i Libyen firar nu händelsen på gatorna

Efter beskedet om gripandet samlades stora folkmassor på gator och torg i Tripoli för att fira.

– Det här är en segerns dag, det här är frihetens dag, äntligen är tyrannens son tillfångatagen, säger ingenjören Mohammed Ali till BBC.

Det är fortfarande oklart var al-Islam, som misstänks för brott mot mänskligheten, kommer att ställas inför rätta. Åklagare från internationella brottmålsdomstolen, ICC, ska resa till Libyen för samtal om var al-Islam ska möta rättvisan.