En nytagen bild på al-Islam.
En nytagen bild på al-Islam. - Foto: AP/Scanpix

Saif al-Islam skyddas mot ilskna folkmassor

Exdiktatorn Muammar Khaddafis son Saif al-Islam flögs efter gripandet till en säkerhetsskyddad lokal i staden Zintan. När han landade möttes han av arga folkmassor som försökte storma flygplanet.


Khaddafis son Saif al-Islam uppges ha gripits nära orten Obari i Libyen när han, tillsammans med sina livvakter, försökte fly till Niger. Efter gripandet flögs han till staden Zintan där arga folkmassor försökte storma flygplanet. Angreppet stoppades dock av säkerhetsvakter som nu gör allt i sin makt för att skydda al-Islam från folkets hat, skriver BBC.

Det är ett stort säkerhetspådrag runt al-Islam och platsen han hålls fängslad på i Zintan. NTC:s mål är att han ska hållas fången där tills det finns en regering att lämna över honom till, det väntas ske inom några dagar.

Under lördagen visade libysk tv vad som påstås vara en nytagen bild på al-Islam där han sitter på en säng med fingrarna på sin högra hand i bandage.Al-Islam uppges ha sagt att handen skadades i ett flygangrepp för en månad sedan. Han ska ha skadats lindrigt vid gripandet, men är annars "vid god hälsa".

Folket i Libyen firar nu händelsen på gatorna

Efter beskedet om gripandet samlades stora folkmassor på gator och torg i Tripoli för att fira.

– Det här är en segerns dag, det här är frihetens dag, äntligen är tyrannens son tillfångatagen, säger ingenjören Mohammed Ali till BBC.

Det är fortfarande oklart var al-Islam, som misstänks för brott mot mänskligheten, kommer att ställas inför rätta. Åklagare från internationella brottmålsdomstolen, ICC, ska resa till Libyen för samtal om var al-Islam ska möta rättvisan.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.