Demonstrationer i Sanaa. På mannens bröst står det "vare sig han skrev på eller ej måste han dra åt helvete".
1 av 3
Demonstrationer i Sanaa. På mannens bröst står det "vare sig han skrev på eller ej måste han dra åt helvete". - Foto: Hani Mohammed / AP
Bilder från den statliga televisionen visar hur Ali Abdullah Saleh skriver under avskedsavtalet.
2 av 3
Bilder från den statliga televisionen visar hur Ali Abdullah Saleh skriver under avskedsavtalet. - Foto: AP
Saleh till vänster med Libyens avlidne diktator Muammar Khaddafi och avsatte egyptiske presidenten Hosni Mubarak vid ett möte med alla arabiska och afrikanska ledare 2010.
3 av 3
Saleh till vänster med Libyens avlidne diktator Muammar Khaddafi och avsatte egyptiske presidenten Hosni Mubarak vid ett möte med alla arabiska och afrikanska ledare 2010. - Foto: Amr Nabil / AP

Efter protesterna - nu avgår Jemens president

Jemens president Ali Abdullah Saleh har varit både på väg att avgå och nära att dö. Nu verkar han bli nästa ledare i raden att kliva ner från sin post.


RIYADH. Ben Ali, Mubarak, Khaddafi och nu Ali Abdullah Saleh. Jemens president skrev under onsdagen på ett avtal om att han lämnar sin post efter månader av oroligheter i landet som nästan varit på gränsen till inbördeskrig.

Saleh lämnar över makten till sin vicepresident men val ska hållas kort därefter. Avtalet innebär också att presidenten får immunitet från att bli ställd inför rätta i utbyte. Han ska också stå kvar som hederspresident i tre månader, uppger BBC.

Avtalet accepteras inte av folket

Demonstranter i Jemens huvudstad Sanaa verkar dock inte ha mycket till övers för gårdagens besked, just på grund av att Saleh i och med det inte kan straffas för de brott de menar att han begått under sin 33 år långa tid vid makten.

Har varit på väg att avgå tidigare

Presidenten har tidigare varit på väg att avgå efter liknande avtal men så har inte blivit fallet. Frågan är om det är annorlunda den här gången.

Ali Abdullah Saleh skrev på papprena i Saudiarabiens huvudstad Riyadh med kung Abdullah närvarande. I somras fick Saleh vård i landet efter att han blivit skadad i en granatattack.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.