En ny rapport från BICI visar att demonstranter som fängslats sedan systematiskt torterats.
1 av 4
En ny rapport från BICI visar att demonstranter som fängslats sedan systematiskt torterats. - Foto: Hasan Jamali / AP
Polisen jagar efter demonstranter.
2 av 4
Polisen jagar efter demonstranter. - Foto: Hasan Jamali / AP
3 av 4
- Foto: Hasan Jamali / AP
Kung Hamad under presentationen av rapporten.
4 av 4
Kung Hamad under presentationen av rapporten. - Foto: Hasan Jamali / AP

Rapport bekräftar tortyren - men våldet fortsätter i Bahrain

Protesterna i den lilla önationen i Persiska viken har eskalerat den senaste tiden och flera människor har dött.


Detta har hänt i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har unga män dött i demonstrationer och fått fler och fler människor att återigen protestera på gatorna i landet. Det har dock ännu inte nått upp till det antal människor som var ute och protesterade i februari och mars.

Straffen mot läkarna i Bahrain har blivit en världsnyhet. Både den amerikanska regeringen och EU har uttryckt stark oro över straffen och uppmanat Bahrain till rättvisa och transparenta rättegångar.

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som också överklagat sin dom och som vittnat om tortyr.

MANAMA. Våldet har inte varit lika frekvent i önationen Bahrain de senaste månaderna men efter två dödsfall har demonstrationerna mot kung Hamad bin Issa Al Khalifa blivit allt vanligare och större.

På torsdagen släpptes en rapport från en åtminstone till namnet oberoende kommission. Den bekräftade att det förekommit systematisk tortyr och övervåld mot fångar, något som flera människorättsorganisationer larmat om och som Nyheter24 tidigare rapporterat.

Både från EU, Storbritannien och USA har man uttryckt sin oro för uppgifterna i rapporten. För närvarande finns det flera anmälningar riktade mot kungen i den internationella brottsmålsdomstolen ICC, där rapporten kan komma att påverka.

Kung Hamad pratade mänskliga rättigheter

Efter att rapporten presenterats höll kungen ett kritiserat tevetal där han talade om enighet och mänskliga rättigheter. Samtidigt fortsatte sammandrabbningarna ute på landets gator.

– Det minsta vi förväntade oss efter rapporten var att regeringen skulle släppa de politiska fångarna, i stället såg vi ännu mer förtryck och gripanden av fredliga demonstranter, säger människorättsaktivisten Sayed Mohamed Alawi, engagerad i Bahrain Center for Human Rights, till Nyheter24.

Nu begär de en internationell utredning från FN för att de ansvariga ska kunna ställas inför rätta för tortyren.

Bakgrunden till de ökade protesterna är att en 16-årig kille och en medelålders man dött på grund av polisens tilltag. Den förstnämnda kördes över av en polisbil för en vecka sedan medan mannen tidigare denna vecka prejades av vägen av en polisbil, krockade och avled.

Händelsernas centrum den senaste tiden har varit staden A'Ali, där den 44-årige mannen kraschade med bilen. Direkt efteråt och i samband med hans begravning utbröt sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Den bahrainska proteströrelsen har av den ansedda tevekanalen Al Jazeera kallats "arabrevolutionen araberna gav upp, väst övergav och världen glömde".

Här är en dokumentär som visades i tevekanalen i augusti:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.