En mobb stormade brittiska ambassaden i Tehran under gårdagen för att visa sitt missnöje med Storbritanniens beslut om nya sanktioner mot Iran.
1 av 2
En mobb stormade brittiska ambassaden i Tehran under gårdagen för att visa sitt missnöje med Storbritanniens beslut om nya sanktioner mot Iran. - Foto: Vahid Salemi / AP - SCANPIX
Storbritanniens utrikesminister William Hague.
2 av 2
Storbritanniens utrikesminister William Hague. - Foto: Kerim Okten / SCANPIX

Storbritannien utvisar iranska diplomater

Med omedelbar verkan har den brittiske utrikesministern William Hague beordrat att stänga igen den iranska ambassaden i London.


Händelseförlopp

Under tisdagen stormades den brittiska ambassaden i Tehran som en reaktion på nya sanktioner från Storbritannien mot Iran.

Idag meddelade Storbritannien att landet kallar hem sina diplomater från Iran.

Under eftermiddagen meddelade utrikesminister William Hague att den iranska ambassaden ska stängas igen med en gång och iranska diplomater har 48 timmar på sig att lämna landet.

 

Som en reaktion på gårdagens stormning av den brittiska ambassaden i Teheran meddelade Storbritannien tidigare under onsdagen att man nu kallar hem sina diplomater från Iran. Under onsdagseftermiddagen agerade Storbritannien ännu hårdare på gårdagens händelseförlopp.

Den brittiske utrikesministern William Hague meddelade nu på eftermiddagen att man från brittiskt håll utvisar samtliga iranska diplomater i landet. Samtidigt har utrikesministern beordrat att den iranska ambassaden ska stängas igen med omedelbar verkan.

Iranska regimen samtyckte till stormningen

På flera videoklipp från gårdagens stormning av den brittiska ambassaden i Teheran syns säkerhetspolisen på plats men utan att ingripa. Det är först efter att mobben intagit ambassaden som polisen försöker ta kontroll och lugna ner folkmassan.

Stormningen kommer efter det att Storbritannien infört nya sanktioner mot Iran till följd av höjda misstankar mot landet gällande dess kärnenergiprogram. Man säger sig ha enledning att misstänka Iran för att ha kärnvapenambitioner, vilket kärnenergiprogrammet är till för. Enligt Hague ska det från den iranska regimens sida ha funnits ett visst samtycke till stormningarna mot den brittiska ambassaden.

- De kan inte förvänta sig att ha en fungerande ambassad här [London], säger Hague till BBC.

Dock innebär detta inte att Storbritannien helt bryter kontakten med Iran. I stället innebär utvisningen och hemkallandet av diplomater att relationen mellan länderna är på lägsta möjliga nivå, utan diplomatiska förbindelser.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!