Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling.
1 av 3
Wikileaks-läckan Bradley Manning misstänks ha utsatts för tortyrliknande behandling. - Foto: SCANPIX
Kritiken mot att Manning suttit fängslad i 17 månader är massiv.
2 av 3
Kritiken mot att Manning suttit fängslad i 17 månader är massiv. - Foto: SCANPIX
EU kräver att FN:s tortyrexpert Juan Mendez får träffa Manning i enrum.
3 av 3
EU kräver att FN:s tortyrexpert Juan Mendez får träffa Manning i enrum. - Foto: Martial Trezzini / SCANPIX

Krav från EU: Tortyrexpert ska träffa Wikileaks-läcka

Europaparlamentet kräver i ett öppet brev till president Obama en intervju i enrum med den fängslade 23-åringen.


"Manning - en hjälte"

Nyheter24:s bloggare Henrik Alexandersson, HAX, skriver i sin blogg att ingen vet om Bradley Manning är skyldig till det han anklagas för eller inte. Men han anser att om Manning är Wikileaks källa så bör han få medalj.

"Om det är Manning som är källan då har han upptäckt saker som kan vara krigsförbrytelser – eller i vart fall övergrepp och moraliskt klandervärda handlingar. Som anställd i den amerikanska armén har han givetvis en tystnadsplikt. Men internationell rätt säger samtidigt att man är skyldig att anmäla misstänkta krigsförbrytelser. Och på ett privatmoraliskt plan är det svårt att hitta något att invända mot att en människa avslöjar vidrigheter som han eller hon anser är i konflikt med allmän moral, människovärde, krigets lagar och den officiella (felaktiga och tillrättalagda) bild som militären försöker ge av det som sker."

FN:s tortyrexpert ska få träffa amerikanska soldaten Bradley Manning som misstänks för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks. Det kravet ställer 64 ledamöter i Europaparlamentet i ett öppet brev till president Barack Obama.

Manning har i över ett och ett halvt års tid suttit fängslad under misstänkt tortyr, utan rättegång.

Tio svenska ledamöter har undertecknat

Av de 64 ledamöterna som undertecknat brevet är 10 svenska; Christian Engström (PP), Christofer Fjellner (M), Göran Färm (S), Mikael Gustavsson (V), Anna Hedh (S), Olle Ludsvigsson (S), Carl Schlyter (MP), Olle Schmidt (FP), Marita Ulvskog (S) och Åsa Westlund (S).

EU-parlamentarikerna kräver att Juan Mendez, FN:s tortyrexpert, ska få träffa 23-årige Manning i enrum.

Misstänks ha läckt hundratusentals dokument

23-årigen misstänks för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks. Läckorna ska enligt uppgift ha skett då Manning jobbade som underrättelseanalytiker i Irak. Han greps för 17 månader sen och har enligt Amnesty utsatts för tortyrliknande behandling.

Han ska ha suttit isolerad 23 timmar om dygnet, väckts flera gånger per natt och tvingats sova naken.

FN:s tortyrexpert har krävt att få träffa Manning avskilt, något som den amerikanska militären inte gått med på. Endast övervakade möten har godkänts, vilket Juan Mendez anser gör det omöjligt att intervjua Manning om tortyr, skriver DN.

Med brevet till USA:s president signalerar EU att de bevakar hur den amerikanska soldaten behandlas.

23-åringen är anklagad för att ha bistått fienden, något som kan innebära dödsstraff. Den 16 december ska Bradley Manning preliminärt höras i domstol.

Senaste nytt

Norska LO vill att oljefonden pressar Tesla

Omvänd vinstvarning från Danske Bank

Storbanken Danske Bank gör en omvänd vinstvarning och bedömer att helårsvinsten ska hamna i spannet 20,5–21,5 miljarder danska kronor. Detta jämfört med den guidning som gjordes i samband med tredje kvartalsrapporten då bedömningen var en vinst på 19,5–20,5 miljarder danska kronor.

Dömd för kontraktsmord i Skogås överklagar

Den 16-årige pojke som dömdes för att ha utfört ett kontraktsmord på en jämnårig pojke i Skogås söder om Stockholm överklagar till hovrätten. Pojken yrkar på att i första hand frikännas helt och hållet, i andra hand att få ett lägre straff.

Ica-butiken öppnar sent – så personalen kan sova ut efter julfesten

December betyder julfest. Och för att personalen på Ica Lindbacken ska kunna njuta ordentligt har öppettiderna ändrats i butiken.

Israel anklagas för granater mot journalister

Journalisterna filmade gränsområdet mellan Libanon och Israel när de plötsligt besköts. En reporter dödades och sex skadades. Utredningar pekar på att Israel avfyrade granaterna. En israelisk granskning har inletts.

Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.