Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Muslimska elever förbjuds be i skolan

- 01/12/2011, 07:44 -
Högsta domstolen i Tyskland har beslutat att inte låta elever be på skoltid.

Högsta domstolen i Tyskland har beslutat att inte låta elever be på skoltid.

Sayyid Abdul / SCANPIX

Tysklands högsta domstol har beslutat att inte låta elever utöva sin religion på skoltid.

TYSKLAND. Högsta domstolen har beslutat att studenter inte har en självklar rätt att be i skolan.

Fallet togs upp av en 18-årig muslimsk elev i en skola i Berlin efter att han blivit tillsagd av sin lärare att det inte, enligt skolans bestämmelser, var tillåtet att be i skolan. Tonåringen hade tillsammans med ett flertal andra studenter knäböjt i en korridor under en rast för att be, rapporterar BBC.

Rätten fann att skolan har rätt att förbjuda böner ifall att de visar sig leda till konflikter.

Rättsprocessen pågått i fyra år

Beslutet är slutet på en fyraårig rättsprocess driven av 18-årige eleven Yunus Mitschele. Han är student i området Wedding, där flera fall av konflikter mellan muslimska grupper förekommit, gällande böneritualer.

Rätten fann att det kan väntas bli konflikter i skolan om religiösa tillämpningar tillåts, vilket enligt rätten kan vara mer än vad skolans personal klarar av. Att ha ett särskilt bönerum anses vara över skolornas kapacitet.

Men domaren menade att reglerna inte innebär ett totalförbud, utan att beslutet ska avgöras från fall till fall.

Domaren Werner Neumann menade att det är upp till skolan att bestämma om det är nödvändigt att "införa restriktioner mot religionsfriheten för att behålla lugnet i skolan".