Politiker i Frankriker vill kriminalisera sexköp för att minska prostitutionen. Enligt politikerna faller nio av tio prostituerade offer för trafficking.
Politiker i Frankriker vill kriminalisera sexköp för att minska prostitutionen. Enligt politikerna faller nio av tio prostituerade offer för trafficking. - Foto: ANDREW MEDICHINI / SCANPIX

Frankrike vill straffa sexköpare

Franska partier enas om att kriminalisera sexköp för att avskaffa prostitutionen i landet. Men det sexarbetarnas fackförbund kritiserar lagförslaget.


Idag uppskattas antalet prostituerade i Frankrike till 20 000 människor. Sexköpare kan endast straffas om den prostituerade är minderårig. Nu vill franska parlamentet ändra på lagen och reducera prostitutionen genom att kriminalisera sexköp men inte kriminalisera säljandet av sex, skriver BBC.

Den nya lagen innebär att sexköpare kan dömas till sex månaders fängelse samt 3000 euro i böter.

Guy Geoffroy, riksdagsledamot för regeringspartiet UMP, säger att konsensus råder mellan partierna i parlamentet i denna fråga. Prostitution kommer hädanefter ses utifrån ett våldsperspektiv mot kvinnor.

Men det finns de som kritiserar lagförslaget. Facket för franska sexarbetare, Strass motsätter sig lagförslaget och menar att minskade klienter medför att prostituerade marginaliseras och drivs till att utsätta sig för större fara.

De kräver att prostituerade ges rättigheter i stället för att straffa deras klienter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!