I nio år levde flickan instängd i lägenheten, tillsammans med skräp och råttor.
1 av 2
I nio år levde flickan instängd i lägenheten, tillsammans med skräp och råttor. - Foto: Rafael Garcia / SCANPIX
Katia Popova är det tredje fallet i samma stad där familjemedlemmar blivit inlåsta under lång tid.
2 av 2
Katia Popova är det tredje fallet i samma stad där familjemedlemmar blivit inlåsta under lång tid. - Foto: Sergey Krasnoukhov / SCANPIX

Galen mamma låste in dotter i nio år

Lekte med råttor i en lägenhet med skräp från golv till tak.


Tredje fallet i samma stad

Det här är det tredje fallet i samma stad där en familjemedlem blivit isolerad av en annan.

I mars 2010 hittade myndigheterna en 13-årig pojke, Zhenia Barsukov, som inte kunde prata, som åt apelsiner utan att skala dem och som gick omkring naken i lägenheten.

På våren förra året hörde en granne hur någon skrek på hjälp. När polisen kom till bostaden hittade dom ett "paralyserat skelett" på golvet. Allt mannen, vars namn är Yuri Baushey, hade i sitt rum var en halv limpa torrt bröd och två flaskor vatten. Hans egen bror hade låst in honom i lägenheten i nästan ett år, i hopp om att själv få äga lägenheten om brodern svalt ihjäl.

RYSSLAND/AVTOZAVOD. Katia Popova var fånge i sin egen lägenhet i nio år. Samma dag som hon fyllde 13 år så låste hennes mamma in henne i deras stinkande, smutsiga lägenhet.

I nio år bestod Katia Popovas, som i dag är 23 år, hem till största tiden av ett fyra kvadratmeter litet kök. Det var där, i köket, som hon hittades för ett par veckor sedan.

Upptäckten gjordes av en tillfällighet när rörmokare var på plats för att fixa köket. De klagade och förbannades över hur det såg ut i lägenheten - där skräp täckte bostaden från golv till tak - när de så upptäckte att det stack fram ett huvud bakom den smutsiga kylen. En ung, ovårdad kvinna med oljigt hår kikade fram.

Umgicks med råttorna

Katter, råttor och en radio hade varit Katia Popovas enda vänner sedan hennes mamma, Anna Popova, bestämde sig för att världen utanför var för farlig för att Katia skulle få besöka den.

För att rädda henne från heroinmissbrukare, lesbiska, och våldtäkter så spikade mamman upp järnskivor och metallstänger framför fönstren. Hon låste in sin dotter i lägenheten på nedersta våningen i ett nio våningar högt bostadshus i Avtozavod, ett industriområde i Nishny Novogrod, skriver The Daily Beast.

Katia var 13 år när det hände. Hennes skola brydde sig inte om att en flicka i sjuan plötsligt saknades, inte heller grannarna intresserade sig för om Anna Popovas, som går under smeknamnet, "galna Anna", dotter var vid liv eller inte.

En av grannarna berättar hur hon en gång sett hur mamman gav en infångad råtta till dottern, och att grannen stört sig på kackerlackorna som kommer från lägenheten. Men hon yttrade inte ett ljud om att hon brytt sig om hur dottern mådde, eller om hon ens var vid liv.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

1 timme sedan
Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

1 timme sedan
Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

1 timme sedan
En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.