Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kinesisk polis skickar in civilklädda "gorillor" för att plocka ledaren"

- 15/12/2011, 17:17 -
Här är bilder från protester för tre dagar sedan
1 av 2

Här är bilder från protester för tre dagar sedan

Faksimil Youtube

Polisen har fått backa i kampen mot byborna.
2 av 2

Polisen har fått backa i kampen mot byborna.

Faksimil Youtube

Byborna i den lilla fiskebyn har lyckats stå emot det brutala polisvåldet.

WUKAN. Minst 20 000 invånare har barrikerat byn Wukan i Guangdong-provinsen. Detta efter massiva protester mot den dåliga och korrupta regeringsstrukturen på lokal nivå.

Bakgrunden till bybornas ilska är att de lokala byråkraterna, som sitter på politisk makt, tjänat stora pengar på sälja ut kollektiv mark till privata aktör. Varje år sker över 100 000 liknande protester runt om i hela Kina men det som är unikt i detta fall är att polisen inte lyckats slå ner prostesterna med brutalt våld.

– Det finns väldigt lite tolerans för protester och man brukar därför skicka in civilklädda poliser, några riktiga gorillor, som plockar bort ledarna med brutalt våld. Och i det här fallet verkar det som att en av dem har dött, säger Johan Lagerkvist, Kinaexpert och forskare på Utrikespolitiska institutet, till Nyheter24.

Enligt den engelska tidningen The Telegraph dödades en av ledarna i polisens förvar. Därefter samlades byborna i en protest, som varade i över fem timmar, där de krävde att få tillbaka kroppen:

"Ge oss kroppen! Ge oss vår broder! Ge oss vår jordbruksmark! Wukan har kränkt oss! Blodskulden måste betalas! Var finns rättvisan?" skrek den stora folkmassan.

Maria Heimer, Kinaexpert och forskare på Uppsala universitet, menar också att liknande protester sker överallt i hela Kina varje dag - av precis samma anledning att det blir av med attraktiv mark då ekonomin växer sig allt starkare

– Även om de slår ner ganska hårt kommer de göra stora utredningar om marken har beslagtagits illegalt och hur man har hanterat det här. Ibland får demonstranterna också sina krav igenom. Men jag vågar inte säga hur det här kommer sluta, säger Maria Heimer till Nyheter24.