Systern Maryam al-Khawaja under ett Sverigebesök i slutet av oktober.
1 av 2
Systern Maryam al-Khawaja under ett Sverigebesök i slutet av oktober. - Foto: Carl Fridh Kleberg / TT / SCANPIX
Hon har gjort sig känd under twitternamnet "Angry Arabiya" där hon gång på gång kritiserat regimen och berättat om hur hon behandlats vid demonstrationer.
2 av 2
Hon har gjort sig känd under twitternamnet "Angry Arabiya" där hon gång på gång kritiserat regimen och berättat om hur hon behandlats vid demonstrationer. - Foto: Hasan Jamali / AP

Framstående kvinnlig nätaktivist gripen i Bahrain

Danska medborgaren Zainab al-Khawaja, mer känd under smeknamnet "Angry Arabiya", greps i Bahrain på torsdagen under en stillsam protest.


Detta har hänt i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Vid flera tillfällen den senaste tiden har unga män dött i demonstrationer och fått fler och fler människor att återigen protestera på gatorna i landet. Det har dock ännu inte nått upp till det antal människor som var ute och protesterade i februari och mars.

Straffen mot läkarna i Bahrain har blivit en världsnyhet. Både den amerikanska regeringen och EU har uttryckt stark oro över straffen och uppmanat Bahrain till rättvisa och transparenta rättegångar.

Nyheter24 har flera gånger tidigare rapporterat om svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad som också överklagat sin dom och som vittnat om tortyr.

MANAMA. Både hennes far och hennes farbror har gripits sedan demonstrationerna mot regimen i Bahrain började i februari. På torsdagen greps även Zainab al-Khawaja, 28, själv.

Hon har gjort sig känd under smeknamnet "Angry Arabiya" med vilket hon på twitter skaffat sig nästan 25 000 följare. Där har hon ständigt varit vass i sin kritik mot regimen och även twittrat bilder och filmer från olika protester som hon deltagit i.

Greps när hon vägrade lämna platsen

Al-Khawaja, som är dansk medborgare, greps på torsdagen efter att hon och många andra genomfört en sittprotest i en rondell. Efter aktionen vägrade hon lämna platsen och på videoklipp syns det hur hon sätts i handfängsel samtidigt som hon stillsamt sitter på knä och ber.

Hundratals demonstranter blev tidigare under protester bortfösta av polis som använde både tårgas och flashgranater.

Både far och syster aktiva i BCHR

Zainab al-Khawaja har varit en av de starkaste rösterna mot regimen i Bahrain och kung Hamad bin issa al Khalifa i synnerhet. Hennes fängslade far Abdulhadi al-Khawaja var tidigare ordförande för Bahrain Center for Human Rights och hennes syster Maryam al-Khawaja är numera ansvarig för organisationens relationer med andra länder.

Det är andra gången Zainab al-Khawaja arresteras. Förra gången var i samband med att hennes far dömdes till livstids fängelse.

"Angry Arabiya" kommer att vara frihetsberövad i en vecka innan en domstol ska besluta om tiden ska förlängas med ytterligare en vecka. Enligt myndigheterna är hon misstänkt för olaglig sammankomst, "hat mot regimen" och för att ha attackerat den kvinnliga polis som grep henne.

Se polisens ingripande mot henne här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!