En man kastas iväg av polisen. Human Rights Watch hävdar att 24 civila dödats av polis sedan valet i början av december.
1 av 4
En man kastas iväg av polisen. Human Rights Watch hävdar att 24 civila dödats av polis sedan valet i början av december. - Foto: Jerome Delay / AP
2 av 4
- Foto: Jerome Delay / AP
Joseph Kabila svors in som president på tisdagen.
3 av 4
Joseph Kabila svors in som president på tisdagen. - Foto: John Bompengo / AP
En grupp kvinnor manifesterar mot valresultatet med en sittstrejk.
4 av 4
En grupp kvinnor manifesterar mot valresultatet med en sittstrejk. - Foto: John Bompengo / AP

Polisen dödade 24 civila efter valet

Människorättsgrupper larmar om övergrepp från ordningsmakten i Demokratiska republiken Kongo.


KINSHASA. Efter att president Joseph Kabila svurits in, trots att utmanaren Etienne Tshisekedi hävdat att han vunnit, har det utbrutit en våldsvåg i DR Kongo.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har 24 civila dödats av kongolesisk polis sedan valresultatet presenterades den 9 december.

HRW säger sig också ha bevis för att säkerhetsstyrkor sedan försökt dölja dödsfallen, som för det mesta inträffade i närheten av huvudstaden Kinshasa.

Internationella observatörer har kritiserat valet och sagt att resultatet inte är tillförlitligt, uppger BBC.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.