Två bilbomber sprängdes i Damascus.
Två bilbomber sprängdes i Damascus. - Foto: AP Photo/Muzaffar Salman

Bombattentat i Syrien – minst 40 döda

Regeringen skyller på al-Qaida. Oppositionen tror att regeringen själva iscensatt attackerna.


SYRIEN. På fredagen dödades minst 40 människor när två bilbomber exploderade utanför säkerhetstjänstens anläggningar i Damascus. Ytterligare flera hundra ska vara skadade, uppger BBC.

Statlig teve meddelar att det både är soldater och civila som omkommit i explosionerna och att självmordsbombare ska ha packat två bilar med sprängämnen.

Regeringen misstänker att al-Qaida ligger bakom bombattentaten.

– Vi har redan från början sagt att det här är terrorism, de dödar armen och civila, säger Faisal Mekdad som är Syriens biträdande utrikesminister.

Demonstranter tror däremot att det är regeringen som har iscensatt dådet.

– Det är mystiskt eftersom det skedde på hårt bevakade områden som är svåra att sig in på med bil, säger en av medlemmarna i oppositionspartiet Syrian National Council till BBC.

Några säkra uppgifter är svåra att få då utländska journalister inte får röra sig fritt i landet.

/
/
/
Senaste nytt

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.

Attacker mot Gaza möts med raketer

Israels bombardemang av södra Gaza fortsätter samtidigt som Hamas och Islamiska Jihad har svarat med raketbeskjutning mot Israel.