Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beskjuts med tårgas när observatörerna anländer

- 29/12/2011, 08:38 -
En bild tagen från en statlig nyhetssändning. Enligt TV-kanalen kastar demonstranter tårgas mot militären.

En bild tagen från en statlig nyhetssändning. Enligt TV-kanalen kastar demonstranter tårgas mot militären.

AP / SCANPIX

Militären använder tårgas och skjuter varningsskott för att upplösa den folkmassa som samlats för att demonstrera i samband med ett besök av Arabförbundets observatörer i Homs.

Nästan 70 000 människor hade samlats under onsdagen för att demonstrera när observatörer från Arabförbundet var på plats för att övervaka situationen i staden Homs i Syrien, rapporterar Bloomberg.

Trots observatörernas närvaro i staden valde militären att skjuta tårgas in i folkmassan för att upplösa den och skjöt varningsskott i luften.

Aktivister rapporterade om drygt 40 döda de senaste två dagarna, sedan observatörerna släpptes in i Syrien.

Efter sitt första besök i staden Homs sade den sudanesiska generalen Mustafa al-Dabi, som leder observatörsdelegationen, att försäkrats om att läget var lugnt och att inget skrämmande fanns att rapportera. Trots att observatörer filmats i samband med strider i staden Homs, enligt The Guardian.

- Chansen för att Arabförbundets observatörer ska klarlägga situationen och skapa någon form av garantier för befolkningen om att de är säkra är minimal, sade David Butter, chef vid Economist Intelligence Unit i London.

Enligt oppositionen visar Assadregimen en annan sida och räknar inte med att våldet ska upphöra. I stället menar de att detta är kortsiktigt och håller endast medan observatörerna är på plats. Misstron mot Arabförbundets observatörsdelegation visade sig snabbt när det framkom att den sudanesiske generalen Mustafa al- Dabi var utsedd att leda den.

Human Rights Watch rapporterar att regimen transporterat hundratals fångar till militära anläggningar som observatörerna inte har tillträde till.

- Syrien har visat att man kommer att göra allt för att underminera en självständig övervakning av våldet mot demonstranter, sade Sara Leah Whitson, ansvarig för Human Rights Watch Mellanöstern.