En bild tagen från en statlig nyhetssändning. Enligt TV-kanalen kastar demonstranter tårgas mot militären.
En bild tagen från en statlig nyhetssändning. Enligt TV-kanalen kastar demonstranter tårgas mot militären. - Foto: AP / SCANPIX

Beskjuts med tårgas när observatörerna anländer

Militären använder tårgas och skjuter varningsskott för att upplösa den folkmassa som samlats för att demonstrera i samband med ett besök av Arabförbundets observatörer i Homs.


Nästan 70 000 människor hade samlats under onsdagen för att demonstrera när observatörer från Arabförbundet var på plats för att övervaka situationen i staden Homs i Syrien, rapporterar Bloomberg.

Trots observatörernas närvaro i staden valde militären att skjuta tårgas in i folkmassan för att upplösa den och skjöt varningsskott i luften.

Aktivister rapporterade om drygt 40 döda de senaste två dagarna, sedan observatörerna släpptes in i Syrien.

Efter sitt första besök i staden Homs sade den sudanesiska generalen Mustafa al-Dabi, som leder observatörsdelegationen, att försäkrats om att läget var lugnt och att inget skrämmande fanns att rapportera. Trots att observatörer filmats i samband med strider i staden Homs, enligt The Guardian.

- Chansen för att Arabförbundets observatörer ska klarlägga situationen och skapa någon form av garantier för befolkningen om att de är säkra är minimal, sade David Butter, chef vid Economist Intelligence Unit i London.

Enligt oppositionen visar Assadregimen en annan sida och räknar inte med att våldet ska upphöra. I stället menar de att detta är kortsiktigt och håller endast medan observatörerna är på plats. Misstron mot Arabförbundets observatörsdelegation visade sig snabbt när det framkom att den sudanesiske generalen Mustafa al- Dabi var utsedd att leda den.

Human Rights Watch rapporterar att regimen transporterat hundratals fångar till militära anläggningar som observatörerna inte har tillträde till.

- Syrien har visat att man kommer att göra allt för att underminera en självständig övervakning av våldet mot demonstranter, sade Sara Leah Whitson, ansvarig för Human Rights Watch Mellanöstern.  

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.