Många turister kommer till Samoa för den natursköna miljön.
Många turister kommer till Samoa för den natursköna miljön. - Foto: D Kirkland/AP/Scanpix

Samoa hoppar över fredagen

Önationen Samoa i Stilla havet skyndar rakt in i framtiden och hoppar över den 30 december ur kalendern. Invånarna på Samoa kan därmed fira en tidig helg – i dag är det därför lördag i landet.


Samoa

Invånare: 178 000.

Statsskick: Monarki, parlamentarisk demokrati.

Yta: 2 944 km²

BNP/invånare: cirka 21 000 kronor.

Ekonomi: Invånarna lever framför allt av fiske och jordbruk. Turism är en större inkomstkälla än export av varor.

När klockan slog över från 23.59 på torsdagen blev det lördag på Samoa. Den nya tidsändringen innebär att landet hamnar på andra sidan datumlinjen som går genom Stilla havet.
 
Anledningen till att fredagen tvingas försvinna stavas affärer. Samoa handlar främst med Nya Zeeland och Australien och president Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi menar att Samoa hittills enbart haft nackdelar av tidsskillnaderna.

– När vi gör affärer med Nya Zeeland och Australien tappar vi två arbetsdagar i veckan. När det är fredag här är, är det lördag i Nya Zeeland och när vi är i kyrkan på söndagar gör de redan affärer i Sidney och Brisbane, säger president Malielegaoi, enligt CNN.

Före kalenderbytet låg Samoa 21 timmar efter Australien och 23 timmar efter Nya Zeeland. Efter bytet skiljer det bara tre respektive en timme mellan länderna, vilket underlättar för affärerna.

Förändringen tas dock inte emot med öppna armar av alla samoaner.

– Det är en galen idé. De fyra senaste åren har handeln med Australien och Nya Zeeland fungerat väl, säger Valentina Tufuga.

Tufuga tror även att kalenderbytet kommer att innebära en kraftig förlust för turistsektorn. Samoa har tidigare marknadsfört sig som "det land som är sist på jorden att se solnedgången", något som går om intet nu.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!