Fredag 18 Jun
Stockholm

39-årig man död i fågelinfluensa

En kinesisk man har nyligen avlidit av fågelinfluensa, trots att han inte varit i kontakt med fåglar. Nu varnar forskare för att viruset H5N1 har potential att förändras så att smittan kan överföras från människa till människa."Vi är djupt oroade", skriver WHO.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I Hong Kong upptäcktes det nyligen att två fåglar var smittade av fågelinfluensaviruset H5N1. Nu skriver BBC att en 39-årig man, inte långt ifrån Hong Kong, dött av viruset.
Mannen drabbades av hög feber och fördes till sjukhus den 21 december. Hans liv gick dock inte att rädda.

Dödsfallet är det första orsakat av H5N1 på över 18 månader i Kina och det anmärkningsvärda är att mannen inte varit i kontakt med fåglar innan han dog.

"Djupt oroade"

Samtidigt kommer nya forskningsrapporter som visar att fågelinfluensaviruset kan komma att förändras så att det kan överföras från människa till människa. Något som WHO menar är "djupt oroande".
Två av varandra oberoende forskningslag har lyckats framställa muterade virus som lätt kan överföras från ett däggdjur till ett annat.

Om det skulle hända i verkligheten riskerar miljontals människor att dö av smittan, enligt forskare. Omkring 60 procent av de som smittas av viruset överlever inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela