Lördag 16 Okt
Stockholm

Katastroflarm i Norge efter massivt jordskred

1 av 4
2 av 4
Den här bilden visar en del av den flera hunra meter långa sprickan i jorden.
3 av 4
Den här bilden visar en del av den flera hunra meter långa sprickan i jorden. Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix
Polis och räddningstjänst är på plats för att bevaka händelseutvecklingen.
4 av 4
Polis och räddningstjänst är på plats för att bevaka händelseutvecklingen. Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix

Efter ett stort jordskred i Trondheim har Norge utlyst fullt katastroflarm. Räddningstjänsten uppmanar alla i området att fly omedelbart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett hundratals meter långt och brett jordskred har inträffat i Esp i Trondheim. Raset är helt utom kontroll och de närboende evakueras från platsen i detta nu.

– Det finns en stor risk att raset utdvidgar sig och når större områden. Nu jobbar vi intensivt med att evakuera hela området runt Esp, säger räddningsledare Tore Kyllo till Aftenposten.

Polis, ambulanshelikoptrar och brandkår har kallats till platsen. Även flera experter är på väg för att förutspå hur situationen utvecklar sig.

– Vi har ingen kontroll och det fortsätter rasa hela tiden, säger Kyllo.

"Ser våldsamt ut"

Enligt uppgift har inga hus dragits ner, men minst åtta personer evakuerades nyligen från en gård i närheten av raset. Polisen arbetar nu med kartlägga andra gårdar som är i riskzonen.
Det förekommer olika uppgifter om hur stort raset är, men Anniken Lie, som bor några hundra meter från raset, menar att det är 300 meter långt.

– Det ser våldsamt ut, säger hon till Aftenposten.

Kan ha orsakats av stor mängd regn

Enligt Berit Hagen, statsmeteorolog på Meteorologiska institutet i Bergen, är det stora mängder i kombination med milt väder regn som ligger bakom raset.

– Det har regnat 30-40 procent mer än normalt i december. Två dagar mellan jul och nyår kom väldigt mycket regn, ena dagen 13,4 millimeter andra dagen 19,6 millimeter, säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela