1 av 4
2 av 4
- Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix
Den här bilden visar en del av den flera hunra meter långa sprickan i jorden.
3 av 4
Den här bilden visar en del av den flera hunra meter långa sprickan i jorden. - Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix
Polis och räddningstjänst är på plats för att bevaka händelseutvecklingen.
4 av 4
Polis och räddningstjänst är på plats för att bevaka händelseutvecklingen. - Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix

Katastroflarm i Norge efter massivt jordskred

Efter ett stort jordskred i Trondheim har Norge utlyst fullt katastroflarm. Räddningstjänsten uppmanar alla i området att fly omedelbart.


Ett hundratals meter långt och brett jordskred har inträffat i Esp i Trondheim. Raset är helt utom kontroll och de närboende evakueras från platsen i detta nu.

– Det finns en stor risk att raset utdvidgar sig och når större områden. Nu jobbar vi intensivt med att evakuera hela området runt Esp, säger räddningsledare Tore Kyllo till Aftenposten.

Polis, ambulanshelikoptrar och brandkår har kallats till platsen. Även flera experter är på väg för att förutspå hur situationen utvecklar sig.

– Vi har ingen kontroll och det fortsätter rasa hela tiden, säger Kyllo.

"Ser våldsamt ut"

Enligt uppgift har inga hus dragits ner, men minst åtta personer evakuerades nyligen från en gård i närheten av raset. Polisen arbetar nu med kartlägga andra gårdar som är i riskzonen.
Det förekommer olika uppgifter om hur stort raset är, men Anniken Lie, som bor några hundra meter från raset, menar att det är 300 meter långt.

– Det ser våldsamt ut, säger hon till Aftenposten.

Kan ha orsakats av stor mängd regn

Enligt Berit Hagen, statsmeteorolog på Meteorologiska institutet i Bergen, är det stora mängder i kombination med milt väder regn som ligger bakom raset.

– Det har regnat 30-40 procent mer än normalt i december. Två dagar mellan jul och nyår kom väldigt mycket regn, ena dagen 13,4 millimeter andra dagen 19,6 millimeter, säger hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.