- Foto: Alley, Ned/AP/Scanpix

Geolog: Raset breda ut sig

Geologer fruktar att raset i Trondheim kan breda ut sig och fortsätta under en lång tid.


Det är fortfarande oklart vad som startade raset på Bryneset i Trondheim. Klockan halv elva på nyårsdagen kom första larmet och raset är nu, flera timmar senare, fortfarande i rörelse.
Geologer tror att det kan bero på att det rasdrabbade området ligger på stora mängder kvicklera. Leran, blir instabil när stora mängder regn sköljer bort havssaltet.

– Det skrämmande med kvickleraras är att när det ena stödet faller, fallet även det nästa, säger informationschef Kjell Hauge till Aftenposten.

Geologerna fruktar därför att raset kan fortsätta en lång tid och breda ut sig till närliggande områden. 

– Det kan hålla på tills fickan är tömd eller tills det stöter på andra massor eller berg. Men det kan också fortsätta ända ut till stranden, säger Kari Sletten till VG.no.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.