- Foto: SCANPIX

Eric Rosén: "Nu sätter Schibbye och Persson sin tillit till diplomatin"

SNABBANALYS. Trots all kritik mot den tysta diplomatin är det just den som Schibbye och Persson tvingas lita på nu.


Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

Martin Schibbye och Johan Persson valde på tisdagen att inte överklaga den dom - 11 års fängelse för terrorbrott och olaglig inresa i Etiopien - som mot deras nekande kom den 21 december 2011.

Och att de nu i stället hoppas på benådning och med en mycket kort formulering om att de väljer att lita på den "tradition av nåd och förlåtelse" som finns i Etiopien innebär i praktiken att de väljer att förlita sig på den svenska tysta diplomati som så länge fått stenhård kritik vad gäller såväl Schibbye och Persson som fallet Dawit Isaak.

194 dagar har de båda svenskarna suttit frihetsberövade i Etiopien. Dawit Isaak har suttit fängslad sedan september 2001, med samma diplomati som bästa verktyg för att få honom frigiven. Det betyder dock inte att det är lika hopplöst för svenskarna i Etiopen. Dels är rättssystemet och regimen inte fullt lika godtyckliga och demokratiföraktande i Etiopien, dels kan det mycket väl vara så att de vet något som vi andra ännu inte vet. Indikationer på att ett benådande kommer att bli av kan mycket väl ha vidarebefordrats via den svenska ambassadören och har vi tur är de frigivna och på svensk mark inom kort.

Är det en ren chansning, att det är utan överklagan de hoppas ha bäst förutsättningar att driva processen för att slippa elva års fängelse, så kan man bara beklaga. Det är i så fall en mycket svajig förhoppning där vårt svenska diplomatifacit inte är det bästa.

Med en effektiv process där Martin Schibbye och Johan Persson inom kort är på svensk mark igen kan utrikesminister Carl Bildt återvinna lite av sitt sargade förtroende. Förhopnningsvis har Bildt trots allt en uttänkt plan för att få dem fria.

Och då kanske vi slutligen får läsa reportaget de reste dit för att skriva.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.