Fredag 16 Apr
Stockholm

Senatens tårfyllda farväl av skjutne demokraten

22-årige Jared Lee Loughner var den som stod bakom attacken.
1 av 4
22-årige Jared Lee Loughner var den som stod bakom attacken. Foto: Tucson Police Department
Sarah Palin har blivit starkt kritiserad efter att hon, innan dådet, publicerat en lista över politiker som röstade för Obamas vårdreform.
2 av 4
Sarah Palin har blivit starkt kritiserad efter att hon, innan dådet, publicerat en lista över politiker som röstade för Obamas vårdreform. Foto: SarahPalin.com
Gabrielle Giffords möttes av stående ovationer.
3 av 4
Gabrielle Giffords möttes av stående ovationer. Foto: SCANPIX
Ett år efter skjutdramat så väljer den skadade demokraten Gabrielle Giffords att avgå.
4 av 4
Ett år efter skjutdramat så väljer den skadade demokraten Gabrielle Giffords att avgå. Foto: SCANPIX

Sex personer dödades och tretton skadades i skjutdramat för ett år sedan. Nu väljer demokraten Gabrielle Giffords, som också sköts vid tillfället, att lämna kongressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
22-årig mördare

Mannen som sköt Gabrielle Giffords och dödade sex personer har hela tiden nekat till dådet. 22-årige Jared Lee Loughner, som beskrivs som psykiskt sjuk, ska i förväg ha planerat attacken, bland annat i ett handskrivet dokument med titeln "Jag planerade i förväg: min mordkärlek - Jared".

På sin Myspacesida hade Loughner innan attacken lagt upp en bild på en pistol, av samma typ som användes vid attacken, ovanpå en bok om amerikansk historia.

Bland Loughners anteckningar ska Giffords namn ha funnits med, enligt Los Angeles Times.

Ett år efter vansinnesattacken i Arizona valde den skjutna kongressledamoten Gabrielle Giffords att avgå.

Avskedet blev tårfyllt, då både demokrater och republikaner enades genom att gemensamt hylla den 41-åriga demokraten.

Lovorden, kramarna och tårarna flödade i senaten då Giffords meddelade att hon kommer att dra sig tillbaka för att fokusera på sin hälsa. 41-åringen är fortfarande långt ifrån återställd, hon lider av försämrad talförmåga och har problem med att röra sig.

Efter fem år i kongressen avslutade hon med att säga:

– Jag har alltid kämpat för det jag trott varit rätt. Men jag har aldrig ifrågasatt de med avvikande åsikter. Jag har aldrig låtit bli att tala med någon bara för att han eller hon haft andra ideal än jag, rapporterar Fox News.

Skjutdådet i Arizona

Det var den 8 januari 2011 som Giffords sköts ner i samband med ett torgmöte i Arizona.

I attacken dödades sex personer, varav ett barn, och tretton personer skadades. Gabrielle Giffords träffades av en kula i huvudet från nära håll.

Efter attacken hamnade fokus på republikanen Sarah Palin, som på sin hemsida och på facebook tidigare publicerat en lista över politiker som röstade för Barack Obamas stora sjukvårdsreform.

På listan syntes siktessymboler över de delstater där politikerna är verksamma tillsammans med namnet på politikerna. Bland dem Gabrielle Giffords, som när listan publicerades varnade för att någon typ av vansinnesdåd skulle kunna hända. Tyvärr fick hon rätt.

 

VIDEO: Se hur Giffords hyllas:

Kommentera
Kopiera länk
Dela