Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tankeläsare kan bli verklighet

- 01/02/2012, 22:10 -
I framtiden kommer människor utan talförmåga kanske kunna göra sig förstådda genom tankeläsning.

I framtiden kommer människor utan talförmåga kanske kunna göra sig förstådda genom tankeläsning.

SCANPIX

Genom att avkoda hjärnvågor så har forskarna kunnat återberätta vad någon hört - nu hoppas man på att kunna utveckla tekniken till tankeläsning.

Flera forskare hävdar att en apparat som läser tankar hos hjärnskadade personer kommer att kunna bli verklighet. De har kunnat bevisa att de i efterhand kunnat återberätta vad någon hört, endast genom att avkoda personernas hjärnvågor.

Ord bryts ner till elektrisk aktivitet

Forskning har tidigare visat att hjärnan bryter ner ord till komplexa mönster av elektrisk aktivitet - vilka kan avkodas och översättas tillbaka till en ungefärlig version av det ursprungliga ljudet, skriver The Telegraph.

Eftersom hjärnan tros bearbeta tankar på ett liknande sätt som ljud, så hoppas man att genombrottet kan leda till ett implantat som ska tolka åt patienter som inte kan prata.

Men för att lyckas omvandla tankar till ljud så behöver tekniken göras mycket mer exakt. Man måste exempelvis hitta ett sätt att tillämpa den på ljud som patienten endast tänker på - och inte bara hör.

Elektroder under hjärnan

För att kunna lyckas med det skulle det krävas att elektroder placeras på själva hjärnan, eftersom att det inte finns några sensorer som kan upptäcka små mönster av elektrisk aktivitet.

– Det här är ett enormt framsteg för patienter med skadade talmekanismer som uppkommit på grund av en stroke eller liknande och kan inte tala, säger Robert Knight, en av forskarna från University of California i Berkeley, till The Telegraph, och fortsätter:

– Om du så småningom kommer att kunna rekonstruera föreställda konversationer från hjärnans aktivitet, så skulle tusentals människor kunna dra nytta av det.