I framtiden kommer människor utan talförmåga kanske kunna göra sig förstådda genom tankeläsning.
I framtiden kommer människor utan talförmåga kanske kunna göra sig förstådda genom tankeläsning. - Foto: SCANPIX

Tankeläsare kan bli verklighet

Genom att avkoda hjärnvågor så har forskarna kunnat återberätta vad någon hört - nu hoppas man på att kunna utveckla tekniken till tankeläsning.


Studie på 15 patienter

Forskarna har studerat 15 patienter med epelepsi som genomgått flera behandlingar i hopp om att hitta orsaken till deras anfall. Processen gick ut på att en serie elektroder kopplades till hjärnan genom ett hål i huvudet.

Medan elektroderna fästes, övervakade forskarna aktiviteten i tinningloben - ett talbearbetningsområde i hjärnan - samtidigt som patienterna fick lyssna på mellan fem och tio minuter av ett samtal.

Genom att bryta ner samtalet i dess ingående ljud, kunde de sedan bygga två datamodeller som matchar tydliga signaler i hjärnan till enskilda ljud.

De testade sedan datamodellerna genom att spela upp inspelningar av ett enda ord för patienterna, och kunde utifrån hjärnans aktivitet urskilja vilket ordet de hade hört var.

Flera forskare hävdar att en apparat som läser tankar hos hjärnskadade personer kommer att kunna bli verklighet. De har kunnat bevisa att de i efterhand kunnat återberätta vad någon hört, endast genom att avkoda personernas hjärnvågor.

Ord bryts ner till elektrisk aktivitet

Forskning har tidigare visat att hjärnan bryter ner ord till komplexa mönster av elektrisk aktivitet - vilka kan avkodas och översättas tillbaka till en ungefärlig version av det ursprungliga ljudet, skriver The Telegraph.

Eftersom hjärnan tros bearbeta tankar på ett liknande sätt som ljud, så hoppas man att genombrottet kan leda till ett implantat som ska tolka åt patienter som inte kan prata.

Men för att lyckas omvandla tankar till ljud så behöver tekniken göras mycket mer exakt. Man måste exempelvis hitta ett sätt att tillämpa den på ljud som patienten endast tänker på - och inte bara hör.

Elektroder under hjärnan

För att kunna lyckas med det skulle det krävas att elektroder placeras på själva hjärnan, eftersom att det inte finns några sensorer som kan upptäcka små mönster av elektrisk aktivitet.

– Det här är ett enormt framsteg för patienter med skadade talmekanismer som uppkommit på grund av en stroke eller liknande och kan inte tala, säger Robert Knight, en av forskarna från University of California i Berkeley, till The Telegraph, och fortsätter:

– Om du så småningom kommer att kunna rekonstruera föreställda konversationer från hjärnans aktivitet, så skulle tusentals människor kunna dra nytta av det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.