Tourettesutbrott kan förklaras av masshysteri

- 07/02/2012, 09:39 -
Erin Brockovich tror att symptomen kan kopplas till en tågolycka i närheten av skolan år 1970.
1 av 2

Erin Brockovich tror att symptomen kan kopplas till en tågolycka i närheten av skolan år 1970.

Ginnette Riquelme / SCANPIX

2 av 2

Max Schulte/AP/SCANPIX

15 tonårsflickor drabbades och Erin Brockovich kallades in.

NEW YORK. Det utbrott av tourettes och svåra tics som drabbat 15 tonårsflickor på Le Roy High School i delstaten New York kan ha fått sin förklaring.

Det märkliga tillståndet befarades först vara kopplat till en tågolycka som ägde rum 1970 men spekulationer gjorde också gällande att det hela skulle ha orsakats av streptokocker.

Den världsberömda miljöaktivisten Erin Brockovich, porträtterad av Julia Roberts i en omtalad film, kallades in för att försöka utreda om en miljöskandal kunde ligga bakom.

Vad det hela beror på tycks dock vara något helt annat. Henrik Pelling, överläkare och barnpsykiater på Akademiska sjukhuset i Uppsala, tror att det rör sig om så kallad masshysteri.

- Flickorna har blivit väldigt skärrade och fått samma symtom som andra i klassen – det är en hysteri som sprider sig. Det är ett välkänt fenomen med konversionshysteri som sprider sig bland skolflickor. Speciellt vanligt i olika länder är att det utlöst av vaccinationskampanjer och rykten, säger han till DN.

Men vid Le Roy High School är man fortfarande orolig för att något allvarligare ska ligga bakom utbrottet. Upprörda föräldrar har protesterat högljutt vid möten med skolledningen och krävt att skolan bevisar att skolmiljön är säker för barnen.