Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rysk antigaylag klubbades igenom

"En grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter", enligt RFSL.
1 av 2

"En grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter", enligt RFSL.

Mikhail Metzel / AP

Här grips en demonstrant under en HBT-demonstration i oktober.
2 av 2

Här grips en demonstrant under en HBT-demonstration i oktober.

Ivan Sekretarev / AP

Nyheter | 09/02/2012 09:27

HBTQ-personer i S:t Petersburg får det betydligt tuffare sedan en ny lag klubbats igenom.

S:T PETERSBURG. Den nya ryska lagstiftning, som gör det olagligt att skriva en bok, publicera en artikel eller prata offentligt om hur det är att vara homosexuell, bi eller transsexuell, har blivit verklighet.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur lagen först stoppades tillfälligt för att sedan bli aktuell igen. Och denna gång blev det inget stopp - förslaget klubbades igenom på onsdagen.

Från och med nu väntar böter på drygt 1 000 kronor för privatpersoner, upp till 10 000 för tjänstemän och upp till 100 000 för organisationer som på olika sätt bryter mot den nya lagen.

– Det är en grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter, har RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund tidigare sagt till Nyheter24.

Samtidigt är hon inte ensidigt övertygad om att protester från väst bara gör nytta. I vissa fall kan det få motsatt effekt.

– Det kan nämligen ingå i de här politikernas retorik att landet har blivit för påverkade av väst i sådana här frågor. Så då kan det användas mot rörelsen där, sa hon på tisdagen till Nyheter24.

Lagen ska signeras av stadens guvernör innan den kan träda i kraft och partiet Enade Ryssland, som lagt fram förslaget om antigaylagen, har också bland annat föreslagit att en moralpolis ska inrättas i Ryssland.