Jan Björklund attackerad på Västbanken

- 15/02/2012, 21:07 -
Jan Björklund attackerades av en aggressiv bosättare.

Jan Björklund attackerades av en aggressiv bosättare.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Säpo-vakter tvingades ingripa när utbildningsminister Jan Björklund attackerades av en aggressiv bosättare på Västbanken i dag.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund är just nu på statsbesök i Israel och Palestina. Under onsdagens rundvandring i bosättningarna i Hebron på Västbanken utbröt tumult och en aggressiv bosättare gick till attack mot Jan Björklund.

– En mycket aggressiv bosättare försökte angripa Jan Björklund och hans livvakter från Säpo fick gå emellan, det uppstod handgemäng, säger Björklunds presschef Anders Andrén till Nyheter24.

Enligt presschefen ska ingen ha skadats i bråket. Efteråt var dock stämningen ordentligt uppretad i området och israelisk militär tvingades avbryta besöket för att säkra svenskarnas säkerhet.

– Det var en skakande upplevelse. Det är väldigt spänd stämning där, men det är ändå ovanligt att livvakterna behöver ingripa, säger Andrén.

Utbildningsministern var i Hebron tillsammans med organisationen Temporary presence in Hebron (TIPH). Organisationen stöds av Folke Bernadotteakadamien och är på plats för att observera "överträdelser av de avtal Israel och den Palestinska myndigheten ingått om situationen i Hebron".

Trots onsdagens attack fortsätter Jan Björklund sitt besök enligt schemat under morgondagen då han träffar den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.