Carl Bildts uttalande fick stor uppmärksamhet. Det är dock oklart vad Sverige får för roll i en eventuell konflikt.
1 av 4
Carl Bildts uttalande fick stor uppmärksamhet. Det är dock oklart vad Sverige får för roll i en eventuell konflikt.
USA intog Hormuzsundet i samband med att EU införde handelsstopp.
2 av 4
USA intog Hormuzsundet i samband med att EU införde handelsstopp. - Foto: Eric S. Powell/Ap
Irankonflikten "kan ytterst leda till krig", har utrikesminster Carl Bildt tidigare hävdat.
3 av 4
Irankonflikten "kan ytterst leda till krig", har utrikesminster Carl Bildt tidigare hävdat. - Foto: Vahid Salemi/Ap/Scanpix
Iran skickade häromdagen krigsfartyg till Medelhavet som en styrkedemonstration.
4 av 4
Iran skickade häromdagen krigsfartyg till Medelhavet som en styrkedemonstration. - Foto: Hasan Sarbakhshian/Ap/Scanpix

Iran stoppar oljeexporten till EU-länder

Franska och brittiska företag drabbas redan nu av Irankonflikten.


Misstankar om kärnvapen

Huvudorsaken till konflikten ligger i misstankarna om att Iran försöker framställa kärnvapen. I förra veckan skickade Iran in krigsfartyg i Medelhavet, som en styrkedemonstration, samtidigt som USA och Israel diskuterade det upptrappade läget.

IRAN. Konflikten mellan Iran och stora delar av västvärlden trappades upp ytterligare när exporten av olja stoppades till brittiska och franska företag på söndagen. På iranska oljedepartementets hemsida meddelade man att Iran i stället kommer sälja till andra kunder. Aktionen ses som en reaktion på EU:s oljeembargo mot Iran som från och med i sommar träder i full kraft.

Det är dock oklart om stoppet får någon effekt. Många europeiska storföretag har redan börjat förbereda sig för sommarens stopp. Det franska företaget Tirol är ett av de företag som meddelat att de inte längre köper råolja från Iran.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har tidigare uttalat sig om att konflikten ytterst kan leda till krig - i samband med blockeringen av de viktiga Hormuzsundet. Men att Sverige får någon direkt roll i det potentiella kriget är mindre troligt, menar en expert.

– Blockering av Hormuzsundet ses som en provokation för amerikanerna i första hand. Vilka typer av konflikter det blir beror på vad USA svarar med, konstaterade Magnus Christiansson, lärare och forskare i militärstrategi på Försvarshögskolan, till Nyheter24 och fortsatte:

– Vi har ingen direkt militär inblandning men om EU blandar sig i måste vi visa solidaritet. Sverige dras inte in om inte stormakterna gör det.

Och någon oljekris och brist på den råvaran är det inte tal om menar EU-kommissionen som säger att det finns ett stort lager som räcker i 120 dagar. Samtidigt har Saudiarabien erbjudit extra olja till Europa, skriver Sveriges Radio.

/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?