Oroligheter på mexikanska fängelser har blivit allt vanligare. Här marscherar kravallutrustad polis mot en anstalt i Juarez 2009.
1 av 4
Oroligheter på mexikanska fängelser har blivit allt vanligare. Här marscherar kravallutrustad polis mot en anstalt i Juarez 2009. - Foto: Miguel Tovar/AP/SCANPIX
Släktingar till de som fanns på anstalten samlades utanför och protesterade sedan mot polisen. Anledningen var att blott tio av de 44 döda identifierats.
2 av 4
Släktingar till de som fanns på anstalten samlades utanför och protesterade sedan mot polisen. Anledningen var att blott tio av de 44 döda identifierats. - Foto: Hans-Maximo Musielik/AP/SCANPIX
En maskerad polis utanför fängelset.
3 av 4
En maskerad polis utanför fängelset. - Foto: Hans-Maximo Musielik/AP/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Hans-Maximo Musielik/AP/SCANPIX

44 döda i mexikanskt fängelseupplopp

Ett upplopp i ett mexikanskt fängelse skördade 44 dödsoffer. Samtidigt har vakter och fängelsedirektören gripits.


Fängelseupplopp vanliga

Blodiga eller till och med dödliga slagsmål och kravaller i mexikanska fängelser är vanliga i samband med att drogkarteller och gäng försöker dölja rymningar.

Söndagens upplopp var ett av de värsta men så sent som i januari dog 31 intagna i delstaten Tamaulipas, som gränsar till amerikanska Texas.

Totalt har 47 500 människor dödats sedan 2006, då regeringen intensifierade kriget mot den organiserade brottsligheten.

MONTERREY. Apocadafängelset blev skådeplatsen för ett blodbad på söndagen när 44 fångar dödades. De dog i ett upplopp som kan ha startats som täckmantel för en planerad rymning.

Samtidigt råder det oklarheter kring fängelsevakternas och chefernas roll. Det är inte ovanligt i Mexiko att personalen är inblandad vid rymningar och slagsmål. Fängelsedirektören, två chefer och de 17 vakter som arbetade under upploppet har nu gripits, rapporterar ABC News.

Nu utreds huruvida upploppet startades av de rivaliserande kartellerna Zeta och Gulf, som så sent som för två år sedan var samma organisation. Personer kopplade till båda gängen fanns på fängelset.

Upploppet varade i två timmar innan polisen återfick kontrollen över anstalten.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!