Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sju ryska soldater dödade i Sydossetien

Nyheter | 04/10/2008 03:43

En bilbomb exploderade i Tschinvali. Nu anklagar båda sidor varandra för att ligga bakom attacken.

Ryssland och Georgien är åter i luven på varandra. I går detonerade en väl placerad bilbomb utanför det ryska högkvarteret i Tschinvali Sydossetien. Sju ryska soldater miste livet i den blodigaste attacken på över två månader.

Rysslands försvarsministerium anklagar nu Tbilisi för en "medvetet planerad terroristattack". De menar att attackens syfte var att riva upp det framförhandlade fredsavtalet, skriver Guardian.

Georgien å sin sida hävdar att rysk underrättelsetjänst konspirerat attacken för att kunna fortsätta ha trupper stationerade i regionen. Kraftmätningarna i ordkriget ligger på gränsen till att konflikten hettar upp igen. Något ingen vill från Europeiskt håll.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy förhandlade fram ett avtal med Rysslands president Dmitry Medvedev. Enligt avtalet ska ryska trupper lämna utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien inom sex dagar.

Denna attack kom därför ytterst lägligt för den ryska militären som nu kan motivera sina truppers närvaro.

– Om provokation och spänning ligger i någons intresse är det Rysslands. De gör vad som helst för att inte dra undan trupperna inom den avtalade tiden, säger den Georgiska inrikesministern till Reuters.

För närvarande befinner sig 200 europeiska inspektörer i landet. Meningen är att de ska ta över rollen från ryska armén som fredsbevarare.

Sydossetiens president är övertygad att Georgiska specialstyrkor ligger bakom attentatet.

– De senaste terroristattackerna i Sydossetien visar att Georgien inte övergivit sin agenda med statsterrorism. Dessa handlingar underminerar den internationella gemenskapens ansträngningar för att stabilisera regionen och föra ut Medvedev-Sarkozys fredsplan, säger han till Guardian.

Skrivet av: