Tisdag 20 Apr
Stockholm

Tbilisi bakom bomb, säger ryssar

Den georgiska underrättelsetjänsten uppges ligga bakom bilbomben i Sydossetien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ryska utredare pekar ut den georgiska underrättelsetjänsten som skyldiga till den dödliga bilbomben i Sydossetien. Den mystiska sprängningen orsakade sju ryska soldaters död enligt ett ryskt tillkännagivande i fredags. Ytterligare sju soldater skadades i angreppet, som Ryssland kallade ett "terrordåd" med målet att underminera avtalet om vapenvila efter kriget i augusti.

– En utredningsgrupp som har genomfört en preliminär undersökning har alla skäl att tro att explosionen i Tschinvali iscensatts av Georgiens underrättelsetjänst för att destabilisera situationen, sade en talesman för åklagarens utredningsavdelning enligt ryska nyhetsbyråerna Ria och Interfax enligt TT.

En av dem som dödades då bilen sprängdes var en hög officer - överste Ivan Petrik, stabschef i den sydossetiska konfliktzonen, rapporterade den ansedda ryska tidningen Kommersant. Uppgiften bekräftades för Interfax av en talesman för de ryska markstyrkorna.

– Det stämmer. Vi döljer inte att han är död, sade talesmannen Ivan Konasjenkov, enligt TT.

Explosionen inträffade på den ryska basen i Sydossetiens huvudstad Tschinvali.

Kommersant skrev att bilen tagits till basen på order av rysk militär. Det var lokal milis som fann den övergiven i den buffertzon som ryssarna har upprättat kring Sydossetien. Det stred mot tidigare uppgifter om att bilen togs från georgier sedan massor av sprängmedel hittats i den - sprängmedel som exploderade omedelbart på platsen.

Sydossetiens inrikesminister Michail Mindzajev sade att bilen som togs till armébasen placerades under Petriks kontorsfönster. Det var där den sedan sprängdes. Kommersant spekulerade i möjligheten att attentatet kan bli en ursäkt för Moskva att hävda behovet att behålla ryska soldater i buffertzonen.

Soldaterna ska enligt fredsavtalet tas därifrån efter den 10 oktober.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela