Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dog vid spaken - då landade 80-åriga hustrun flygplanet

Hennes 81-årige make som styrde planet fick nämligen en hjärtattack tiotusen meter ovanför marköjd.
1 av 2

Hennes 81-årige make som styrde planet fick nämligen en hjärtattack tiotusen meter ovanför marköjd.

Kin Cheung / AP / SCANPIX

Den 80-åriga makan blev hjälte när hon tog över spakarna i flygplanet.
2 av 2

Den 80-åriga makan blev hjälte när hon tog över spakarna i flygplanet.

Michael Probst / AP / SCANPIX

Nyheter | 04/04/2012 23:16

"Kan inte ens förklara hur man använder en dator för henne, och inte minst hur man landar ett plan"

Det var på hemvägen i privatplanet från Florida som 81-årige John Collins kollapsade i en hjärtattack. Mannen styrde planet mot hemstaden Wisconsin, men som tur var befann sig även hustrun, 80-åriga Helen Collins, med i cockpit.

Makan insåg snabbt att det var ont om tid och greppade genast spakarna för att landa det tvåmotorsdrivna flygfordonet. I nittio minuter cirkulerade hon sedan i luften samtidigt som landningsintruktioner togs emot via radio.

– Han hade ringt mig på telefonen och frågat var jag var någonstans. Jag svarade att jag var på flygplatsen och väntade på dem när han förklarade att de skulle vara där om 20 minuter. Lite senare ser jag planet flyga över flygplatsen, berättar Richard Collins, son till flygparet, enligt ABC News.

Inte flugit på 30 år

Helen Collins är däremot ingen nybörjare vad gäller flygresor. Hon har flygerfarenhet sedan tidigare, men aldrig flugit det tvåmotorsdrivna Cessna planet som togs med till Florida.

Det var också närmare 30 år sedan som 80-åringen hade sitt senaste flygäventyr.

– Jag kan inte ens förklara hur man använder en dator för henne, och inte minst hur man landar ett plan. Det var en väldigt prövande tid. Jag trodde att jag skulle förlora dem båda, berättar sonen.

Den 80-åriga hjältinnan kom undan med lindriga skador. Maken avled dock senare på sjukhuset.