Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA).
1 av 5
Joesph Kony är gerillaledare för Herrens motståndsarmé (LRA). - Foto: STUART PRICE/AP/Scanpix
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen. Han flippade dock och greps naken bankades i marken.
2 av 5
Jason Russell är en av skaparna bakom filmen. Han flippade dock och greps naken bankades i marken. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
Drömrubriken som Invisible Children, skaparna bakom kampanjen, hoppas på.
3 av 5
Drömrubriken som Invisible Children, skaparna bakom kampanjen, hoppas på. - Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
För en knapp månad sedan engagerade Joseph Kony och Herrens motståndsarmé nästan alla med Facebook och Twitter. Men nu visar statistiken att han inte är lika "het" längre.
4 av 5
För en knapp månad sedan engagerade Joseph Kony och Herrens motståndsarmé nästan alla med Facebook och Twitter. Men nu visar statistiken att han inte är lika "het" längre. - Foto: SCANPIX
Kurvan visar hur sökningarna efter "Kony" blivit färre och färre den senaste tiden. Det sjönk rejält kort efter "hypen".
5 av 5
Kurvan visar hur sökningarna efter "Kony" blivit färre och färre den senaste tiden. Det sjönk rejält kort efter "hypen". - Foto: Google Trends

Konyfilmen blev kritiserad och bortglömd – nu är uppföljaren här

Filmen Kony2012 fick först stor uppmärksamhet, sedan hård kritik och till sist minskade intresset. Nu har Invisible Children släppt uppföljaren – Kony2012 Part II.


Efterlyst sedan 2005

Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att häktningsorder hade utfärdats för Kony. Han misstänks bland annat för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Den spreds som en löpeld, fick miljontals tittare och gjorde en efterlyst gerillaledare känd över hela världen.
Men den blev också hårt kritiserad, bland annat för att förenkla problematiken i Uganda. Filmskaparen fick ett nakensammanbrott och omhändertogs av polis. Och sedan dog intresset ut.

Konyfilmen drog förbi som en tornado över internet och lämnade ingen oberörd. Nu har Invisible Children släppt uppföljaren till Kony2012. Part II Beyond Famous är, mer eller mindre, en dokumentär om dokumentären och berättar vad som hände efter att Kony2012 släpptes. Filmen besvarar en del av den kritik som organisationen Invisible Children fått motta, men mer än något annat propagerar den för eventet Cover the night den 20 april.


HÄR KAN DU SE KONYUPPFÖLJAREN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.